Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 18 czerwca 2019

Kawa mrożona Mocha frappe z waniliowymi lodami i tartą gorzką czekoladą


W upalne dni nic tak nie dodaje nam energii jak mrożona kawa z odrobiną amaretto lub rumu podana z lodami. Taką kawę z powodzeniem możemy zrobić w domu . Kawa mrożona jest zdecydowanie moją ulubioną. W tej wersji smakuje mi najbardziej . Koniecznie musicie spróbować !





Przepis na 4 duże szklanki:

Składniki:
1/2 szklanki mocnego espresso lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka rumu lub amaretto
800 ml mleka
6 gałek waniliowych lodów
Tarta czekolada do posypania


Sposób przygotowania:

300 ml mleka podgrzewamy  aż będzie dobrze ciepłe, dodajemy połamaną czekoladę i rozpuszczamy, wlewamy rum lub amaretto i kawę espresso, jeśli nie mamy espresso wsypujemy kawę rozpuszczalną mieszamy dokładnie.

Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Do kielicha blendera wlewamy pozostałe zimne mleko oraz schłodzony sos czekoladowo-kawowy, dodajemy lody i całość miksujemy.


Rozlewamy do wysokich szklanek, na wierzch można włożyć jeszcze po gałce lodów posypać czekoladą i delektujemy się smakiem.



 Smacznego!

1 komentarz:

  1. W tak upalne dni, jakie ostatnio u nas były, to tylko kawa mrożona. Na inną nie miałem ochoty. Można ją przygotowywać z różnymi dodatkami. Ja ją robiłem od razu jako deser - z lodami, czyli podobnie jak Ty Agato :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj