Ucierane ciasto z dodatkiem serka twarogowego z truskawkami
i maślano-kokosową kruszonką. Wilgotne
nieprzesłodzone bardzo smaczne, szybkie do przygotowania idealne na słodki
weekendowy poczęstunek dla gości do kawy. Proste sezonowe ciasto które każdemu
się uda.
Tortownica lub forma ceramiczna o śr 26 cm
Składniki:
3 duże jajka wiejskie
20 dag serka twarogowego mielonego np. „Mój ulubiony”
16 dag mąki pszennej Warmińskiej
6 dag masła 82%
10 dag cukru
16 g cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag świeżych truskawek
1 łyżka soku z cytryny
Kokosowa kruszonka:
7 łyżek mąki pszennej
2 pełne łyżki cukru
1 pełna łyżka wiórek kokosowych
5 dag masła
Ciasto zaczynamy od przygotowania kruszonki:
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, dodajemy wiórki
zimnego masła, rozcieramy palcami na sypką, grudkową kruszonkę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch
wbijać stopniowo po jednym jajku, dodać twarożek i zmiksować.
Do masy wsypać mąkę
wymieszaną z proszkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać delikatnie mikserem na najniższych obrotach,
tylko do połączenia.
Tortownicę wyłożyć pergaminem lub wysmarować masłem i
oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto, posypać pokrojonymi na kawałki
truskawkami, posypać schłodzoną kruszonką.
Piec w nagrzanym do 180*c
piekarniku na grzaniu góra dół około 40-45 minut.
Słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !