Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 21 czerwca 2019

Ciasto na twarożku z truskawkami i kokosową kruszonką


Ucierane ciasto z dodatkiem serka twarogowego z truskawkami i maślano-kokosową  kruszonką. Wilgotne nieprzesłodzone bardzo smaczne, szybkie do przygotowania idealne na słodki weekendowy poczęstunek dla gości do kawy. Proste sezonowe ciasto które każdemu się uda.





Tortownica lub forma ceramiczna o śr 26 cm

Składniki:
3 duże jajka wiejskie
20 dag serka twarogowego mielonego np. „Mój ulubiony”
6 dag masła 82%
10 dag cukru
16 g cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag świeżych truskawek
1 łyżka soku z cytryny

Kokosowa kruszonka:
7 łyżek mąki pszennej
2 pełne łyżki cukru
1 pełna łyżka wiórek kokosowych
5 dag masła


Wykonanie:

Ciasto zaczynamy od przygotowania kruszonki:
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, dodajemy wiórki zimnego masła, rozcieramy palcami na sypką,  grudkową kruszonkę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.


Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch wbijać stopniowo po jednym jajku, dodać twarożek i zmiksować.

 Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać sok z cytryny,  wymieszać delikatnie mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia.


Tortownicę wyłożyć pergaminem lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto, posypać pokrojonymi na kawałki truskawkami, posypać schłodzoną kruszonką. 

Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 40-45 minut.




Słodkich wypieków!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj