Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 9 lipca 2019

Ciasto mleczne z białą porzeczką


Bardzo smaczne i słodziutkie ciasto na mleku skondensowanym, puszyste i wilgotne, nie zapychające.

Dodatek kwaśnej białej porzeczki sprawia , ze ciasto jest orzeźwiające i smaki doskonale się uzupełniają. Letni weekendowy wypiek do filiżanki herbaty. 
Do ciasta można użyć dowolnych sezonowych owoców, z każdymi smakuje równie dobrze.






Składniki na keksówkę o wym 11/30 cm

3 duże jajka
22 dag masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
¼ szklanki cukru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Duża szczypta soli
½ szklanki owoców białej porzeczki


Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową-to gwarancja udanego ciasta, więc masło wyciągamy z lodówki na dwie godziny przed przygotowaniem ciasta.


Miękkie masło przekładamy do misy, wsypujemy cukier i ubijamy na puch. 
Cały czas miksując wbijamy stopniowo po jednym jajku, wlewamy mleko skondensowane i ponownie miksujemy.

Mąkę pszenną mieszamy w osobnej misce z proszkiem do pieczenia oraz solą, wsypujemy do masy jajecznej stopniowo w trzech turach, mieszamy na niskich obrotach mikserach aż masa się połączy.
Nagrzewamy piekarnik do 175*c.

Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem keksówki,  na wierzchu posypujemy porzeczką, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50-55 minut (do suchego patyczka)


Słodkich wypieków!





3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj