Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 7 sierpnia 2019

Cukiniowa lazania z szynką pod beszamelem


Sezon na cukinię trwa w najlepsze, i można ją przygotowywać na wiele sposobów więc tym razem przemyciłam ją w smacznej lazanii , łagodny smak tej zapiekanki  podkreślił ostry tarty ser oraz prażone orzechy włoskie. A jak wyśmienicie smakuje! Polecam, szybko się robi i na długo daje uczucie sytości.



Składniki na 5 porcji/


10-12 płatów lasagne
1 dość duża cukinia
45 dag szynki gotowanej
15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar lub parmezan
5 dag orzechów włoskich do posypania
Pęczek natki pietruszki do posypania

Sos beszamelowy:
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
2 pełne łyżki masła
2 pełne łyżki mąki pszennej
800 ml mleka 3,2%
Gałka muszkatołowa do smaku
Biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku
Szczypta suszonego tymianku do smaku

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy:
Cebulę i czosnek  obrać, cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, w rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, zalać winem i chwilę odparować, wsypać mąkę pszenną , smażyć mieszając około minuty, cienki strumieniem wlewać mleko , doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, białym pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową, gotować minutę zestawić z ognia.


Szynkę pokroić w cienkie paski.
 Cukinię umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie szerokie plastry. Makaron lasagne namoczyć w zimnej wodzie przez 3-4 minuty.

Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę sosu, ułożyć płaty lasagne, plastry cukinii oraz posypać szynką , polać sosem i posypać trochę startego sera.

 Warstwy powtarzać do wyczerpania składników, tak aby na wierzchu była cukinia i sos, na sam koniec posypać resztą sera, zapiekać 35 minut w temp 175*c.


Natkę pietruszki posiekać, orzechy rozdrobnić i uprażyć na suchej patelni, posypać zapiekankę i podawać od razu po wyjęciu z pieca.




Smacznego!



2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj