Kolorowe duże muszle nadziewane farszem z cienkiej kiełbasy, pieczarek, cebulki oraz żółtego sera. Takie połączenie
to zawsze strzał w dziesiątkę, nie ma opcji by komuś nie smakowało.
Zapach unoszący się w domu podczas zapiekania jest cudowny. Takie muszle są
doskonałe nie tylko na ciepłą kolację, ale
również idealna pozycja na przyjęcia.
Elegancka przystawka z prostych i
łatwo dostępnych składników. Kiełbasy Morlińskie w tym daniu sprawdzą się
znakomicie.
Składniki na 3-4porcje/
30 dag kolorowych muszli conchiglioni
40 dag świeżych pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
10 dag ostrego żółtego sera np. cheddar
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta chili do smaku
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Muszle conchiglioni ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzić delikatnie
przelać zimną wodą i osączyć . Ułożyć na talerzu aby się nie posklejały.
Kiełbasę Morlińską z piersi kurczaka pokroić w grubszą
kostkę. Tak samo pokroić umyte i
osuszone pieczarki.
Cebulę i czosnek obrać , drobno posiekać.
Na głębszej patelni
rozgrzać klarowane masło, dodać cebulkę z czosnkiem i chwilę zeszklić, dodać
pokrojoną kiełbasę i pieczarki, smażyć całość około 7 minut aż woda z pieczarek
odparuje.
Resztę wody można odlać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz
szczyptą chili, wymieszać.
Farsz wystudzić, wymieszać z połową startego drobno żółtego sera.
Makaronowe muszle nadziewać farszem, ułożyć w
lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypać po wierzchu resztą startego
sera, zapiekać 10 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku
(do momentu
rozpuszczenia sera)
Po wyjęciu z pieca
podawać gorące posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !