Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 3 grudnia 2019

Muszle conchiglioni z Morlińskim farszem


Kolorowe duże muszle nadziewane farszem z cienkiej kiełbasy,  pieczarek, cebulki oraz żółtego sera. Takie połączenie to zawsze strzał w dziesiątkę, nie ma opcji by komuś nie smakowało.

Zapach unoszący się w domu podczas  zapiekania jest cudowny. Takie muszle są doskonałe nie tylko na ciepłą kolację, ale  również idealna pozycja na przyjęcia. 

Elegancka przystawka z prostych i łatwo dostępnych składników. Kiełbasy Morlińskie w tym daniu sprawdzą się znakomicie.







Składniki na 3-4porcje/


30 dag kolorowych muszli conchiglioni
40 dag świeżych pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
10 dag ostrego żółtego sera np. cheddar
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta chili do smaku
Natka pietruszki do posypania


Sposób przygotowania:

Muszle conchiglioni ugotować al dente  wg przepisu na opakowaniu, odcedzić delikatnie przelać zimną wodą i osączyć . Ułożyć na talerzu aby się nie posklejały.

Kiełbasę Morlińską z piersi kurczaka pokroić w grubszą kostkę. Tak samo pokroić  umyte i osuszone pieczarki.

Cebulę i czosnek obrać , drobno posiekać. 

Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, dodać cebulkę z czosnkiem i chwilę zeszklić, dodać pokrojoną kiełbasę i pieczarki, smażyć całość około 7 minut aż woda z pieczarek odparuje. 
Resztę wody można odlać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą chili, wymieszać.


Farsz wystudzić, wymieszać z połową startego drobno żółtego sera.  

Makaronowe muszle nadziewać farszem, ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypać po wierzchu resztą startego sera, zapiekać 10 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku
 (do momentu rozpuszczenia sera)

Po wyjęciu  z pieca podawać gorące posypane posiekaną natką pietruszki.









Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj