Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 15 stycznia 2020

Francuska tarta z porem i łososiem


Bardzo smaczna i szybka do przygotowania tarta na cieście francuskim z porem i  wędzonym łososiem, jej łagodny smak zaostrza ser blue i gałka muszkatołowa.  Fajna propozycja na ciepłą kolację . Łosoś i por to idealne połączenie. Smaki doskonale się równoważą. Nie ma opcji aby nie smakowało. Polecam! 






Forma  do tarty 24-26 cm
Składniki:
1 rulon świeżego ciasta francuskiego

Nadzienie:
15 dag wędzonego na zimno łososia
1  por
1 łyżka masła klarowanego
2 duże jajka
½ szklanki śmietany 18%
½ szklanki naturalnego jogurtu
50 g startego sera cheddar
30 g sera pleśniowego blue
Duża szczypta gałki muszkatołowej
Sól himalajska do smaku
Biały  lub czarny pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Nadzienie:
Umyty i oczyszczony por w całości pokroić razem z zieloną częścią. 

Na patelni rozgrzać klarowane masło, wrzucić por i lekko poddusić –około 3-5 minut aby zmiękł. Zestawić z ognia wystudzić.

Jajka wbić do miski roztrzepać ze śmietaną i jogurtem doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać pokrojonego na małe kawałki łososia oraz wystudzony por, dodać starty ser cheddar i pokruszony blue, całość wymieszać.


Ceramiczne naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem francuskim na kształt formy-spód i boki, na ciasto wyłożyć papier pergaminowy, obciążyć lekko kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą i podpiec w nagrzanym do 200*c piekarniku przez 10 minut.


Po podpieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć nadzienie , wyrównać i całość piec 30 minut w temp 185*c na grzaniu góra dół.


Podawać gorącą tartę, posypaną natką pietruszki.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. O tak łosoś z porem to świetne połączenie. Chyba skradnę przepis, jeśli mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurde, wygląda mega apetycznie. Mam nadzieję, że takie beztalencie kuchenne jak ja poradzi sobie z tym przepisem, bo narobiłem sobie smaka na taką tartę.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj