Kto nie lubi przygotowywać obiadów które praktycznie robią
się same ? Ta propozycja taka właśnie jest. Karkówka z tego przepisu wychodzi
soczysta mięciutka i idealnie doprawiona, pachnie ziołami i zachwyca kolorami.
Aż ślinka cieknie!
Do karkówki polecam chrupiące pieczone ziemniaczki . Pycha!
Składniki na 6 dużych porcji/
1,5 kg chudej karkówki
1 kg kiszonej kapusty
6-7 plastrów wędzonego boczku
1 cebula
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
2 łyżki przyprawy do karkówki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka majeranku
Sól himalajska do smaku
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym,
natrzeć z każdej strony przyprawą do karkówki, czosnkiem granulowanym i solą,
wstawić na całą noc do lodówki aby mięso naszło przyprawami.
Paprykę żółtą i czerwoną
pokroić na paski, tak samo obraną cebulę, mięso wyjąć z lodówki, ponacinać nożem
na grubsze plastry tylko nie do końca tak aby karkówka pozostała w całości, w
nacięcia powkładać plastry boczku, paprykę i plasterki cebuli.
Kiszoną kapustę przepłukać na sicie pod zimną wodą aby nie
była zbyt kwaśna, lekko odcisnąć ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym na środek
włożyć karkówkę, oprószyć majerankiem, zamknąć naczynie pokrywa ewentualnie przykryć
folią aluminiową, piec 2 godziny w temp 180*c na grzaniu góra –dół.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !