Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 13 stycznia 2020

Karkówka faszerowana warzywami pieczona na kapuście


Kto nie lubi przygotowywać obiadów które praktycznie robią się same ? Ta propozycja taka właśnie jest. Karkówka z tego przepisu wychodzi soczysta mięciutka i idealnie doprawiona, pachnie ziołami i zachwyca kolorami. Aż ślinka cieknie!
Do karkówki polecam chrupiące pieczone ziemniaczki . Pycha!




Składniki na 6 dużych porcji/


1,5 kg chudej karkówki
1 kg kiszonej kapusty
6-7 plastrów wędzonego boczku
1 cebula
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
2 łyżki przyprawy do karkówki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka majeranku
Sól himalajska do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:
Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, natrzeć z każdej strony przyprawą do karkówki, czosnkiem granulowanym i solą, wstawić na całą noc do lodówki aby mięso naszło przyprawami.

 Paprykę żółtą i czerwoną pokroić na paski, tak samo obraną cebulę, mięso wyjąć z lodówki, ponacinać nożem na grubsze plastry tylko nie do końca tak aby karkówka pozostała w całości, w nacięcia powkładać plastry boczku, paprykę i plasterki cebuli.


Kiszoną kapustę przepłukać na sicie pod zimną wodą aby nie była zbyt kwaśna, lekko odcisnąć ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym na środek włożyć karkówkę, oprószyć majerankiem, zamknąć naczynie pokrywa ewentualnie przykryć folią aluminiową, piec 2 godziny w temp 180*c na grzaniu góra –dół. 

 Przed podaniem posypać natką pietruszki.






Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj