Na zrobienie domowego chinkali zabierałam się od dawna, kiedyś
jadłam w pewnej restauracji i posmakowały mi bardzo.
Przygotowanie ich wcale
nie jest trudniejsze od naszych polskich pierożków i nie wymaga nie wiadomo
jakich umiejętności. Ciasto pierogowe jest praktycznie takie samo, różni się
tylko nadzieniem, robimy je mieszanego mięsa najlepiej wołowo-wieprzowego jeszcze
lepiej gdy mamy baraninę , całość sekretu nadzienia polega na wmieszaniu w mięso rosołu lub domowego
bulionu, który uwolni się podczas gotowania pierożków i efektem otrzymujemy
sakiewkę wypełnioną rosołem i klopsikiem z mięsa. Są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać!
Do tego typu pierożków nie podaje się sztućców, chwytamy je
w palce, nagryzamy i wypijamy rosół
a potem jemy całego pierożka.
W Gruzji chinkali podawane jest jako danie obiadowe, ale jada się je też np na śniadanie, oprócz mięsnych bywają też nadziewane serem, łososiem lub grzybami.
W Gruzji chinkali podawane jest jako danie obiadowe, ale jada się je też np na śniadanie, oprócz mięsnych bywają też nadziewane serem, łososiem lub grzybami.
Farsz doprawiłam świetną
mieszanką soli morskiej z dodatkiem suszonego selera którą możecie nabyć
w sklepie Kuchnie Świata-doskonale podkreśla smak mięs, sosów czy gulaszy.
A jak smakują pieczone z ogniska ziemniaki z masełkiem i tą solą…pychota. Wypróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE/
Ciasto:
½ kg mąki pszennej tortowej
Ok. 1 szklanka ciepłej wody
½ łyżeczki soli
1 małe jajko
Farsz mięsny:
25 dag mielonej wołowiny
25 dag mielonej wieprzowiny lub baraniny
1 duża cebula
1 szklanka domowego bulionu lub rosołu
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sól morska selerowa do smaku
1 pączek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Farsz:
Mieszane mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki, wlewamy bulion i
całość dokładnie wyrabiamy do
momentu aż mięso wchłonie cały bulion, doprawiamy farsz do smaku solą morską i
pieprzem i ponownie mieszamy.
Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe, wałkujemy
cienko-tak jak nawykłe pierożki, wykrawamy z ciasta kółka o śr 10-12 cm na
środek każdego kładziemy łyżeczkę mięsnego farszu, krążki składamy na pół ,
brzegi zwijamy jak harmonijkę i dociskamy do siebie., brzegi można też nieco
skręcić.
Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 10 -15 minut,
od czasu do czasu je mieszając.
Ugotowane pierożki wyjmujemy delikatnie z wody łyżką cedzakową, wykładamy na
talerz , posypujemy odrobiną posiekanej natki, podajemy od razu gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !