Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 12 lutego 2020

Chinkali-gruzińskie pierożki z mieszanym mięsem



Na zrobienie domowego  chinkali zabierałam się od dawna, kiedyś jadłam w pewnej restauracji i posmakowały mi bardzo. 
Przygotowanie ich wcale nie jest trudniejsze od naszych polskich pierożków i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności. Ciasto pierogowe jest praktycznie takie samo, różni się tylko nadzieniem, robimy je mieszanego mięsa najlepiej wołowo-wieprzowego jeszcze lepiej gdy mamy baraninę , całość sekretu nadzienia  polega na wmieszaniu w mięso rosołu lub domowego bulionu, który uwolni się podczas gotowania pierożków i efektem otrzymujemy sakiewkę wypełnioną rosołem i klopsikiem z mięsa. Są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać! 


Do tego typu pierożków nie podaje się sztućców, chwytamy je w palce, nagryzamy  i wypijamy rosół a potem jemy całego pierożka.
W Gruzji chinkali podawane jest jako danie obiadowe, ale jada  się je też np na śniadanie, oprócz mięsnych bywają też nadziewane serem, łososiem lub grzybami.

Farsz doprawiłam świetną  mieszanką soli morskiej z dodatkiem suszonego selera którą możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata-doskonale podkreśla smak mięs, sosów  czy gulaszy.  A jak smakują pieczone z ogniska ziemniaki z masełkiem i tą solą…pychota. Wypróbujcie koniecznie! 









SKŁADNIKI NA 4 PORCJE/

Ciasto: 
½ kg mąki pszennej tortowej
Ok. 1 szklanka ciepłej wody
½ łyżeczki soli
1 małe jajko

Farsz mięsny:
25 dag mielonej wołowiny
25 dag mielonej wieprzowiny lub baraniny
1 duża cebula
1 szklanka domowego bulionu lub rosołu
Świeżo mielony pieprz do smaku
1 pączek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Farsz:
Mieszane mięso mielone  mieszamy z drobno posiekaną  cebulą i natką pietruszki, wlewamy bulion i całość dokładnie wyrabiamy  do momentu aż mięso wchłonie cały bulion, doprawiamy farsz do smaku solą morską i pieprzem i ponownie mieszamy.

Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe, wałkujemy cienko-tak jak nawykłe pierożki, wykrawamy z ciasta kółka o śr 10-12 cm na środek każdego kładziemy łyżeczkę mięsnego farszu, krążki składamy na pół , brzegi zwijamy jak harmonijkę i dociskamy do siebie., brzegi można też nieco skręcić.

Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 10 -15 minut, od czasu  do czasu je mieszając.

 Ugotowane pierożki wyjmujemy delikatnie z wody łyżką cedzakową, wykładamy na talerz , posypujemy odrobiną posiekanej natki, podajemy od razu gorące.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj