Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 10 lipca 2020

Letnie culurgiones z bobem


Pierogi …nie znam osoby która by ich nie uwielbiała! No bo jak kuchnia polska bez pierogów? 

Culurgiones to typowe sardyńskie danie, pierożki  które róznią się od naszych sposobem zawinięcia i podania. Tym razem zrobiłam je z nadzieniem z bobu-a jakże inaczej! Mamy w końcu lato a sezon na bób jest bardzo krótki. Korzystajmy... 

Oliwa Gallo  dodana do ciasta i okrasy sprawiła, że zyskały na smaku. Wyszedł pyszny letni obiad. J







#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo






Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 jajko
około 1 szklanka gorącej wody
1 łyżka oliwy Gallo
Szczypta soli

Nadzienie:
70 dag świeżego bobu
2 cebule
30 dag boczku wędzonego
2 łyżki oliwy Gallo
sól morska do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Nadzienie:
Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały.
Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy oliwą Gallo i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy a następnie łączymy ze zmielonym bobem, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

Ciasto:
Mąkę przesiewamy  na stolnicę, mieszamy ze szczyptą soli, w środku robimy  wgłębienie, wbijamy  jajko, wlewamy  oliwę, mieszamy,  stopniowo wlewamy  gorącą wodę i delikatnie  zagniatamy ciasto, ma być elastyczne i miękkie, gdyby się okazało za twarde dolewamy trochę wody, ponownie zagniatamy, formujemy  kulę, owijamy w folię zostawiamy na 15 minut aby odpoczęło.

Ciasto na pierożki cienko rozwałkowaujemy na stolnicy,  szklanką wycinamy  krążki, na każdy nakładać po łyżeczce farszu , krawędzie ciasta zawijać do środka tworząc charakterystyczny wzorek, układać na ściereczce bawełnianej.

Gotować  w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmować  łyżką cedzakową na talerz.

Podawać polane podsmażoną na złocisto na oliwie Gallo cebulką.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj