Łosoś jest delikatną rybą i bardzo smaczną, nie potrzebuje zbyt wiele składników aby poczynić z niego dobry obiad. Zapiekany pod kołderką ze szpinaku i sera, stanowi świetne danie obiadowe na różne okazje. Robi się go szybko . Najlepiej smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i dobrej surówki . Można go podać nawet na świąteczny obiad zamiast zwykłego panierowanego fileta.
Danie proste i efektowne.
Składniki na 6 porcji/
1 kg świeżego łososia ze skórą
20 dag jogurtu naturalnego
30 dag świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
Sól morska do smaku
Pieprz cytrynowy mielony do smaku
Sok z cytryny do skropienia
1 szklanka startego sera-mozzarella i cheddar
Pęczek natki pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Łososia podzielić na 6 równych części. Skropić sokiem z cytryny , rozsmarować po całości dłonią. Oprószyć delikatnie pieprzem cytrynowym. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem lub w naczyniu żaroodpornym.
Nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra-dół .
Umyty i osuszony szpinak pokroić nożem przełożyć do szklanej miski, dodać gęsty naturalny jogurt wymieszany wcześniej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posolić do smaku dobrze wymieszać.
Mieszaninę szpinaku z jogurtem ułożyć na wierzchu każdej porcji łososia , posypać mieszanką startego sera i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 -25 minut.
Podawać od razu po wyjęciu z pieca posypać grubo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !