Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 3 grudnia 2020

Torcik Malakoff-Austriacki tort migdałowy

 

Malakoff to słynny austriacki deser, leciutki i delikatny niczym tiramisu.

 Moja wersja jest na bazie nasączonych biszkoptów savoiardi  ponczem z likierem cointreau i kremu budyniowego ze śmietanką i mielonymi migdałami, słodycz przełamuje frużelina z malin. Wariacji tego tortu jest mnóstwo i każda wersja jest smaczna. Można popuścić wodze fantazji. Całość zakończona posypką z prażonych na sucho migdałów. Pyszny słodki cytrusowy deser na różne okazje. W jego smaku można się zakochać ;) Nie jest trudny w przygotowaniu, najlepszy po całonocnym chłodzeniu. 

Przed podaniem polecam go chwilę ogrzać w temperaturze pokojowej.

Polecam!





 

Składniki na formę 24/24 cm

30 dag podłużnych biszkoptów savoiardi

 

Krem śmietanowo-budyniowy:

20 dag masła

1,5 szklanki mleka

½ szklanki śmietanki 30%

4 łyżki cukru

2 łyżki cukru wanilinowego

2 żółtka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 łyżka likieru cointreau

5 dag mielonych migdałów

 

Poncz:

120 ml  dobrego soku pomarańczowego

50 ml likieru cointreau

 

Dodatkowo:

½ szklanki frużeliny lub konfitury z malin

½ szklanki płatek migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Pół szklanki mleka zmiksować  ze śmietanką, żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną na gładką masę.

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się wlać zawiesinę i ugotować gęsty budyń. Zestawić z ognia i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu aż powstanie krem, na sam koniec dodać sok z cytryny i likier ponownie zmiksować, wsypać mielone migdały i wymieszać szpatułką.

Poncz:

Sok pomarańczowy wymieszać z likierem cointreau .

 

 Jedną warstwę biszkoptów ułożyć w kwadratowej formie wyłożonej pergaminem, nasączyć połową  ponczu, na biszkoptach nałożyć konfiturę małymi kleksami , wyłożyć połowę kremu i czynność powtórzyć. 

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni aż nabiorą złocistego koloru . Wystudzić, zimnymi posypać wierzch tortu .

Chłodzić całą noc w lodówce.



Przepis powstał przy użyciu produktów z 

Kuchnie Świata

Smacznego!

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj