Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 10 grudnia 2020

Pierniczki alpejskie z śmietanowym lukrem

 

Pierniczki  które nie wymagają żadnego leżakowania, są mięciutkie i mega puchate od razu po upieczeniu. Polane lukrem na bazie kwaśnej śmietany.

Ich aromatem z pieczenia przechodzi cały dom. Jest to propozycja dla tych którzy nie mieli czasu aby upiec pierniczki wcześniej. Bez nich nie ma świąt. Choć ich wałkowanie może sprawiać troszkę problemów, ponieważ ciasto jest lepiące to smak wynagradza trud przygotowania.  Polecam zrobić je na miodzie gryczanym lub ze spadzi leśnej  są przepyszne!





Składniki na 2 duże talerze pierniczków:

½ kg mąki pszennej tortowej

¾ szklanki cukru trzcinowego muscovado

2 łyżki kakao

1,5 łyżeczki sody Dr.Oetker

1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika Dr.Oetker

12 dag masła

15 dag prawdziwego miodu gryczanego

100 ml kwaśnej śmietany 18%

4 żółtka

2 białka

 

Lukier:

4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

2 szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Miód  przełożyć do rondelka, wsypać kakao, cukier oraz przyprawę do piernika podgrzać na wolnym ogniu do momentu aż wszystko stanie się płynne, wtedy dodać masło i zostawić aż się rozpuści. Masę wymieszać, schłodzić do temperatury pokojowej. śmietanę wymieszać z sodą w kubeczku.

Białka jaj przelać do miski ubić na sztywną lśniącą pianę, dodać żółtka i całość krótko zmiksować.

Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, wlać  puszystą masę jajeczną , zamieszać łyżką, wlać masę z kakao, dodać śmietanę wymieszaną z  sodą i ponownie całość wymieszać łyżką lub ręką. Ciasto będzie dość klejące . Miskę przykryć ściereczką lub folią i wstawić na całą noc do lodówki.

Schłodzone ciasto, wałkować partiami na podsypanej stolnicy mąką na grubość 5-7 mm i wycinać wzory i układać na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie –pierniczki spor urosną.

Piekarnik nagrzać do 170*c na grzaniu góra dół, włożyć do nagrzanego pierniczki i piec około 12 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce kuchennej.

 

Lukier:

Kwaśną śmietaną przełożyć do  emaliowanego garnuszka, podgrzewać do momentu zagotowania, do gorącej wsypywać  partiami przesiany cukier puder i ucierać do uzyskania gładkiego lśniącego lukru.

Każdy pierniczek maczać w lukrze i odłożyć na kratkę kuchenną do wyschnięcia.





Słodkich wypieków!

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj