Drożdżowe chlebki pełne serowego ciągnącego się nadzienia z jajkiem. Chrupiące i pomimo ubogiej ilości składników wręcz przepyszne! Najważniejszy element to ciasto drożdżowe, natomiast do nadzienia można użyć dowolnych ulubionych serów w zasadzie wszystkie te które zalegają Wam w lodówce :) Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i stosunkowo szybkie. Polecam.
Składniki na 4 duże porcje :
½ kg mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
½ szklanki ciepłej wody
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju z awokado
Nadzienie:
15 dag pokruszonego sera z czosnkiem niedźwiedzim Bielec
15 dag startego serawędzonego z czarnuszką
4 małe jajka
Sól i pieprz do smaku
szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski wymieszać z suchymi drożdżami, solą oraz cukrem, wlać ciepłą wodę, dodać jogurt i całość zagnieść w jednolite gładkie ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki, gdyby było zbyt twarde dodać trochę więcej wody, gdy za luźne dosypać łyżkę mąki. Na sam koniec dolać łyżkę oliwy i ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką, odnieść w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy podzielić na 4 równe
porcje, rozwałkować okrągłe placki, boki z dwóch stron zagiąć do środka a
końcówki zlepić formując zgrabne łódeczki. Delikatnie przenieść na blachy od
piekarnika wyłożone pergaminem.
Do środka nałożyć serowe nadzienie, na środku wbić jajko
delikatnie oprószyć solą-uważać bo sery są słone! I pieprzem. Całość zapiekać w
nagrzanym do 220*c piekarniku przez 15 minut, tak aby żółtko pozostało płynne a
białko ścięte i ser rozpuszczony.
Podawać gorące od razu po wyjęciu z pieca, posypane posiekanym szczypiorkiem.
pysznie się zapowiada, mój mąż zadał pytanie -kiedy zrobisz?:)
OdpowiedzUsuńPolecam są naprawdę smaczne 🙂
UsuńZnam i lubię.
OdpowiedzUsuń