Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 30 sierpnia 2024

Śniadaniowe rogaliki z makiem

 

Smak dzieciństwa. Tak!  Pamiętam czasy gdy jako mała dziewczynka smarowałam te puchate rogale z chrupiącą skórką grubo masłem a najlepiej smakowały z kubkiem zimnego mleka. Próbowałam kiedyś je z różnych piekarni ale smak był zupełnie nie ten. Więc metodą prób i błędów odzyskałam najlepszy przepis . Cały sekret tkwi w tym, że do ciasta drożdżowego nie dajemy żółtek a białka, wystarczy je dobrze wyrobić a rosną w oczach same. W niektórych przepisach zamiast masła możecie znaleźć olej, ja nie polecam tej metody, ona mają pachnieć i smakować masłem. Koniec. Kropka. Podaję przepis na połowę porcji ale jeśli macie prawdziwych łasuchów w domu, zróbcie z podwójnej. Bo co to 8 rogalików….Co nie ?






 

Składniki na 8 sztuk:

45 dag mąki typ 650

5 dag masła

15 g świeżych drożdży

250 ml mleka 3,2%

1 białko jajka

1 pełna łyżka cukru

1 płaska  łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

Żółtko =1 łyżeczka mleka do posmarowania

Suchy mak do posypania

 

Sposób przygotowania:

Szklankę mleka podgrzewamy aby było lekko ciepłe, mieszamy z łyżka cukru, wkruszamy świeże drożdże, wsypujemy łyżkę mąki, odstawiamy na 5 minut aż zaczyn „ruszy”

Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji.

Do większej miski wsypujemy resztę  mąki, mieszamy z łyżeczka soli, wlewamy białko oraz mleko z zaczynem, mieszamy chwilę ciasto, wlewamy masło i wyrabiamy około 10 minut najlepiej ręcznie, aż zacznie się całkowicie odklejać od rąk. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na matę silikonową lub stolnicę, zagniatamy w kulę i dzielimy radełkiem lub nożem na 8 w miarę równych części. Każdą część  rozwałkować na podłużny cienki placek, początek placka lekko naciąć nożem i zawijać rogala wywijając końce. Tak przygotowane rogaliki ułożyć w księżyce na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na kolejne 30 minut aby dobrze wyrosły i podwoiły objętość. Piekarnik nagrzać do 200*na grzaniu góra dół. Rogaliki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypać makiem. Piec około 20-25 minut aż będą złocisto brązowe.



Słodkich wypieków!

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj