Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 17 czerwca 2024

Tarta panna cotta z malinami

 

Obłędny deser! 

Idealny na letnie dni. Kruchy kakaowy spód i nadzienie na bazie śmietanki i kokosowej białej czekolady z cienką warstwą malinowe żelki. Brzmi wspaniale a smakuje jeszcze lepiej. Trudno się oprzeć pokusie i gwarantuję, na jednym kawałku się nie skończy.





 

Forma 11/35 cm może być też trochę większa, ponieważ wchodzi na styk.

 

Składniki:

Ciasto kruche:

15 dag mąki pszennej tortowej

2 dag ciemnego kakao

12 dag masła

5 dag cukru pudru

1 żółtko jaja

Szczypta soli

 

Nadzienie panna cotta:

250 ml mleka

250 g mascarpone

70 ml śmietany kremówki

2 łyżeczki żelatyny

1 łyżeczka pasty waniliowej

10 dag białej czekolady z wiórkami kokosowymi

3 dag cukru

 

Żelka malinowa:

20 dag malin u mnie mrożone

2 łyżki cukru trzcinowego demerara

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka żelatyny+ 1 łyżka wody

 

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną wymieszać z wszystkimi suchymi składnikami, dodać masło oraz żółtko jaja, zagnieć jednolite kruche ciasto.. Rozwałkować na prostokąt wielkości foremki, gdy będzie się kleiło, podsypać lekko mąką i na wałku przenieść do formy, wylepić spód i boki AK aby ciasto było równomiernie rozprowadzone. Schłodzić 30 minut w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190*c na grzaniu góra dół . Schłodzoną tartę wyłożyć papierem do pieczenia na spód wysypać kulki ceramiczne lub suchą fasolę w celu obciążenia ciasta. Piec z kulkami 15 minut po czym kulki z papierem zdjąć i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.

 

Nadzienie panna cotta:

Mleko wlać do rondelka, dodać śmietanę, cukier, pastę waniliową –ewentulanie laskę wanilii, przekrojoną wzdłuż na pół z wydrążonymi ziarenkami, całość podgrzać aby było gorące lecz nie gotować, zestawić z palnika, laskę wanilii usunąć, dodać połamaną kokosową białą czekoladę, żelatynę namoczoną w dwóch łyżkach zimnej wody,  serek mascarpone odczekać 3 minuty i wymieszać a najlepiej całość  zblendować na gładki mus. Odstawić. Tężejącą już masę wylać na zimny kruchy spód, włożyć do lodówki.

 

Żelka malinowa:

Mrożone maliny zasypać cukrem, podgrzewać aż zaczną się gotować , dodać sok z cytryny, zestawić z ognia w momencie aż całe maliny się rozpadną i będą mieć konsystencję musu, dodać namoczoną w wodzie żelatynę i wymieszać dokładnie, gdy żelka zacznie gęstnieć rozprowadzić na kremowym nadzieniu. Dowolnie udekorować. Chłodzić całą noc w lodówce. 

Można podać z gałką pysznych lodów.


Wpis powstał przy współpracy z Kuchnie Świata

Słodkich wypieków!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj