Tortowe i mocno alkoholowe ciasto dla amatorów czekoladowych
smaków. Ciasto wygląda na pracochłonne ale poza pieczeniem biszkoptów tak
naprawdę robi się szybko. Kawałek takiego
nie przesłodzonego ciasta , skutecznie zaspokaja głód na słodkie, wprost
nie można się od niego oderwać. Niech was nie przeraża ilość alkoholu, wcale go
nie ma za dużo. Idealne ciasto na sylwestrowe
party. Ciasto można zrobić dwa dni wcześniej przed podaniem, gdyż do
osiągnięcia właściwej stabilnej konsystencji wymaga dłuższego przechowywania
w lodówce. Ciasto można wzbogacić warstwą konfitury
wiśniowej lub wiśniami z syropu. Bardzo dobrze podkreślają smak ciasta.
Blaszka 25/35 –ciasto jest dość wysokie, może być większa.
Biszkopt ciemny:
6 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
2 pełne łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml oleju
Biszkopt jasny:
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
Czekoladowo-alkoholowy poncz:
¾ szklanki wody
2/3 szklanki wódki 40%
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
Krem śmietanowy:
500 g śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
5-6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker
Wierzch:
330 g śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan fix
Dodatkowo:
Kakao do oprószenia
Sposób przygotowania:
Biszkopt ciemny:
Białka jaj oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod
koniec ubijania wsypywać partiami cukier, tak jak na bezę, miksować do
uzyskania gęstej lśniącej masy, miksując dodać żółtka, wlać olej . Do masy
delikatnie przesiać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao
i całość wymieszać ręcznie, szpatułką lub rózgą od miksera. Ciasto wylać do
wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Piec około 30 minut w
nagrzanym do 180*c piekarniku.
Ostygnięty biszkopt przekroić na dwa blaty.
Tak samo przygotować jasny biszkopt który należy piec 20
minut.
Poncz:
Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i rozpuszczalną kawę i podgrzewać
na wolnym ogniu gdy cukier się rozpuści dodać połamane na kawałki
czekolady, mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści , proszę nie dopuszczać
do zagotowania. Gdy masa będzie jednolita, bez grudek zestawić z palnika, przestudzić, wlać wódkę i
wymieszać.
Krem śmietanowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę i mascarpone umieścic w misie miksera, wsypać cukier
pudrem i miksować do momentu uzyskania gęstego kremu. Dodać pastę waniliową i
wymieszać tylko do połączenia.
Wierzch:
Śmietankę prosto z
lodówki ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec wsypać śmietan fix, krótko
zmiksować.
Złożenie ciasta:
Jeden blat ciemnego biszkoptu umieścić w blaszce w której
piekliśmy ciasto, lekko, dosłownie trochę nasączyć ponczem, wyłożyć połowę śmietanowego kremu,
przykryć jasnym biszkoptem, widelcem porozrywać jasny biszkopt na kawałki
dobrze nasączyć całym ponczem , robić to tak aby poncz wsiąkł w jasny biszkopt.
Wyłożyć resztę kremu i przykryć ciemnym blatem biszkopta. Na wierzch wyłożyć
ubitą śmietankę i oprószyć grubo kakao. Ciasto odstawić na minimum 24 godziny
do lodówki.
Słodkich wypieków!