Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 9 maja 2017

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i malinami



Mamy maj, a wraz  z nim przyszedł sezon na rabarbar, to ciasto to wiosenna klasyka, ciasto kruche, słodka masa budyniowa i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu z malinami i nutką pomarańczy doskonale się uzupełniają. 

Można je piec o dowolnej porze roku ale teraz smakuje najlepiej.

Moja ulubiona wersja kruchego ciasta, jego smak przypomina mi moje dzieciństwo choć było w dużo uboższym stylu.
 Raj dla oczu i dla podniebienia.

Składniki:


Ciasto:
 2  szklanki mąki pszennej
1 szklanka czubata mąki krupczatki
 25 dag  masła
1 szklanka drobnego cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki śmietany 18%

 Masa :
 1 litr mleka
 3  budynie śmietankowe Dr.Oetker
 2 łyżki cukru
  cukier puder do oprószenia

Nadzienie:
½ kg rabarbaru
10 dag malin
Skórka otarta z ½ pomarańczy
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:


Ciasto: 

Na stolnicę lub do dużej michy wsypać mąkę pszenną wymieszaną z krupczatką, dodać wiórki zimnego masła oraz  proszek do pieczenia, wsypać cukier, wbić jajka, dodać śmietanę oraz cukier ze skórką pomarańczową i zagnieść gładkie ciasto.

Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki.


Masa:

 Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru, następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować budyń.
 Lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką .


Rabarbar pokroić,  wymieszać z otartą skórką z pomarańczy, malinami oraz mąką ziemniaczaną i cukrem, wysypać owoce na budyń, na wierzch pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175* i piec około 45 minut.

Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach. 

Oprószyć cukrem pudrem.


Słodkich wypieków!






sobota, 29 kwietnia 2017

Ciasto "Bananowa straciatella"



Maj za pasem, a tu ciągle zimno i deszczowo, pogoda działa przygnębiająco i jak tu rozpalić grilla?

Zawsze jednak można w domowym zaciszu zrobić wtedy coś dobrego.


Wyjątkowe ciasto,   bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, masa z jogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe wykonanie nie licząc czasu tężenia galaretek i mamy smaczne ciasto na słodki poczęstunek. Polecam!


Składniki:

Forma 24/24 cm

150 g podłużnych biszkoptów
330 g jogurtu naturalnego gęstego
1 szklanka słodkiej śmietany 30%
½ szklanki cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
2 banany
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:
Kiść winogrona bezpestkowego
2 banany

Sposób przygotowania:

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić do wystudzenia. Banany obrać pokroić na plastry, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, dodać jogurt wymieszany z cukrem pudrem , wlać tężejącą galaretkę cytrynową , zmiksować, wsypać czekoladę oraz dodać pokrojone banany, wymieszać szpatułką.


Formę wyłożyć podłużnymi biszkoptami, wylać masę jogurtową, wygładzić łyżką.

Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, na cieście ułożyć umyte i osuszone winogrona oraz pokrojone banany zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.



Smacznego!




środa, 26 kwietnia 2017

Ciasto jogurtowe z malinami i cytrynową kruszonką




Pyszne wilgotne ciasto jogurtowe które można upiec z dowolnymi ulubionymi owocami, aromatyczne, mięciutkie i łatwe do przygotowania, cytrynowa kruszonka dodaje mu rześkości, doskonałe na słodki podwieczorek z kubkiem kakao. Palce lizać!


Składniki:


Kruszonka:
4 czubate  łyżki mąki pszennej
50 g masła
4 łyżki cukru
Skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny

Ciasto:
6 jaj
¾ szklanki cukru
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
20 dag masła
1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
25-30 dag malin świeżych lub mrożonych
Cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:


Ciasto przygotowujemy od kruszonki:
Mąkę mieszamy z cukrem, oraz otartą skórką z jednej cytryny, dodajemy wiórki zimnego pokrojonego masła, wlewamy sok z cytryny i w palcach rozcieramy do połączenia-nie zagniatamy, kruszonka ma być sypka. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.


Ciasto: 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,  sodą, oraz proszkiem budyniowym.

Miękkie masło umieszczamy w misie miksera, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ucieramy do uzyskania pulchnej masy, cały czas miksując  wbijamy po jednym jajku każde następne gdy masa się połączy, wsypujemy mąkę, na przemian dodajemy jogurt, miksujemy aż ciasto będzie gęste i jednolite.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy o wym 25/30 cm, wygładzamy łyżką, posypujemy malinami oraz grubo kruszonką. 

Pieczemy 45-50 minut w temp 165*c lub do suchego patyczka. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Zimne przed podaniem posypujemy pudrem.


Słodkich wypieków!

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Zupa krewetkowa po polsku



Uwielbiam zupy z krewetkami, zazwyczaj robiłam ją po tajsku, z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową, tym razem postawiłam na polską wersję, wiem, nie będę skromna ale jest przepyszna a całość przygotowania zajmuje pół godzinki, ważne w tej zupie są krewetki ja używam zawsze Vannamei . 

Zupę ugotowałam w garnku  Royal  ze sklepu Galicja Dla Twojego Domu, cechą tej serii są czerwone elementy; ergonomiczne, powlekane silikonem  rączki w patelniach i uchwyty w garnkach. Czarna barwa w połączeniu z czerwonymi idealnie wyprofilowanymi detalami, podkreślającymi ładny wygląd naczyń sprawia, iż są one wspaniałą ozdobą wnętrza.  
Garnki zaopatrzono w funkcjonalne i dekoracyjne szklane pokrywy zwieńczone czerwonym uchwytem .


Przeznaczone są do wszystkim rodzajów kuchenek, również indukcyjnych

Jakość, wygoda i przystępne ceny to atuty, polecam zajrzeć!




 Składniki:


6 ziemniaków
23 dag mrożonych krewetek vannamei obranych
½ pora
½ czerwonej papryki
½ puszki kukurydzy
50 g serka topionego śmietankowego
1 łyżka klarowanego masła
1 litr bulionu warzywnego
1 liść laurowy
Szczypta oregano do smaku
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:


Ziemniaki obrać, z papryki wydrążyć nasiona, wszystko pokroić w kostkę łącznie z porem. 
W garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić warzywa zeszklić 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. 
Wlać gorący bulion , dodać liść laurowy, posolić do smaku i gotować pod przykryciem 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie, wsypać osączoną z zalewy kukurydzę, dodać rozmrożone i opłukane krewetki, oraz serek topiony, doprawić do smaku oregano, gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą , gotować jeszcze chwile do rozpuszczenia serka. 

Zupa jest gotowa.
Smacznego!






piątek, 21 kwietnia 2017

Ciasto jabłkowa bajka



Bardzo obiecujące połączenie smakowe. Puszysty biszkopt nasączony cytrynowym ponczem, warstwa jabłek z galaretką i delikatny krem śmietanowo-budyniowy zwieńczony posypką z kokosu. Jedno z lepszych warstwowych ciast. Polecam!


Składniki:

Biszkopt:
5 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
½ szklanki przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu

Masa jabłkowa:
1,2 kg winnych jabłek
4 łyżki cukru

Masa budyniowo-śmietanowa:
1 szklanka śmietany kremówki
 2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka
2 czubate łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
20 dag podłużnych biszkoptów
10 dag wiórek kokosowych białych

Sposób przygotowania:


Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy stopniowo cukier cały czas miksując do uzyskania gęstej lśniącej piany, dodajemy żółtka, miksujemy, wsypujemy przesiane przez sito obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie mieszamy tylko do połączenia, tak aby nie utracić konsystencji piany.
Masa ma być puszysta.

Wylewamy do wyłożonej pergaminem –samo dno blachy o wym 25-30 cm
Pieczemy 30 minut w temp 170*c. Po upieczeniu studzimy. Wyciągamy z formy na kratkę.

Poncz:
Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

Masa jabłkowa:
Obrane i pokrojone jabłka prażymy w rondelku z cukrem do momentu aż puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy
do wystudzenia.

Masa budyniowo śmietanowa;
Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści.

Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.

Złożenie ciasta:
Biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki, nasączamy równomiernie ponczem, wykładamy tężejącą masę jabłkową, na jabłkach rozkładamy podłużne biszkopty, wykładamy masę śmietanowo-budyniową, posypujemy wiórkami. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Słodkich wypieków!



czwartek, 20 kwietnia 2017

Makaron z jogurtem cukinią i suszonymi pomidorami




Domowe posiłki muszą być różnorodne i kolorowe, tym razem postawiłam na wiosenną zieleń z dodatkiem suszonych pomidorów .

 Lekkie mimo, że z makaronem,  pyszne i bezmięsne, doprawione ziołami , świeżą aromatyczną bazylią która potrafi nadać potrawie charakteru i  tartym drobniutko parmezanem. Obiad w  20 minut.


Składniki:

Porcja dla 2 osób:
25 dag makaronu muszelki
100 g naturalnego jogurtu Bio
½ cukini
½ pora
1 ząbek czosnku
½ papryczki chili (miałam w zalewie olejowej)
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
40 g startego drobno parmezanu
4 listki świeżej bazylii
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta ziół włoskich do smaku

Sposób wykonania:


Jogurt mieszamy z tartym drobniutko parmezanem, odstawiamy na czas gotowania makaronu w temp pokojowej.
Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. 
Mieszamy z jogurtem. 
Trzymamy w cieple.

Por kroimy na paseczki tak samo cukinię, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. 
Wrzucamy na patelnię dusimy na małym ogniu pod przykryciem na oliwie aż cukinia będzie przesmażona ale jeszcze dość twarda, dodajemy pokrojone w paseczki pomidory oraz papryczkę chili,  smażymy minutę, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami włoskimi  i posiekaną bazylią , makaron rozkładamy na talerze, przykrywamy warzywami,  dekorujemy listkami bazylii, podajemy od razu.


Smacznego!

wtorek, 18 kwietnia 2017

Waniliowy sernik gotowany




Sernik bez pieczenia. Prawdziwa słodka gratka, delikatny w smaku o budyniowo-kremowej konsystencji, na warstwie maślanych herbatników, choć ma w sobie białą czekoladę nie jest przesłodzony. Idealny. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, wyjdzie każdemu.


Składniki:


Kwadratowa tortownica 24/24 cm

1 kg mielonego twarogu z wiaderka używam Piątnica
5 jajek
20 dag masła
½ szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
½ tabliczki białej czekolady
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ szklanki mleka
35 dag herbatników maślanych
Biała czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:


Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry oraz dodać połamaną na kawałki czekoladę, postawić garnek na średnim ogniu na kuchence, mieszać rózgą aż masa się rozpuści i połączy. 

Budynie i mąkę ziemniaczaną  rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej cały czas mieszając ugotować tak jak gotujemy zwykły budyń, masa zgęstnieje.

Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, wyłożyć jedną warstwę herbatników, wylać połowę ciepłej masy, wyrównać, ułożyć herbatniki, zalać resztą masy i przykryć ostatnią warstwą herbatników, udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. 

Pozostawić w temp pokojowej do ostygnięcia, następnie włożyć na całą noc do lodówki aż sernik stężeje.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj