Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 2 grudnia 2015

Świąteczny sernik

Jeden z lepszych serników, na korzennej kruszonce o zapachu kandyzowanej skórki z pomarańczy a kropką nad i jest masa krówkowa o smaku orzechowym. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.







Składniki:

Tortownica o wym 24 cm

Korzenna kruszonka:
10 dag zimnego masła
8 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej 

Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu chudego
6 jajek
1 budyń śmietankowy
¾ szklanki mleka w proszku
200 ml mleka 2 %
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka miękkiego masła
1 czubata łyżka skórki pomarańczowej w syropie
Dodatkowo:
50 g pokruszonych orzechów włoskich

Sposób wykonania;


Kruszonka:
Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta!
Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami.

Masa serowa:
Mielony twaróg umieścić w misie miksera, dodać jajka, wsypać budyń, dodać mleko w proszku, masło, cukry, wlać mleko i całość krótko zmiksować do połączenia składników, na sam koniec dołożyć skórkę pomarańczową w syropie, wmieszać. Wylać na kruszonkę.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c  20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut.
Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Na jeszcze lekko ciepłym serniku, rozsmarować masę krówkową, posypać orzechami.

Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Słodkich wypieków !


13 komentarzy:

  1. Mniam. Ja używam ciasteczek korzennych na spód :-) uwielbiam takie serniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno bardzo aromatyczny serniczek!pięknie się prezentuje.ja zapraszam na ''sernik z miodowymi roladkami'' pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny sernik, wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Super serniczek, rzeczywiście zapachniało Świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka temperatura musi być jeżeli chce zmniejszyć składniki na połowę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka sama, przy czym skrócić troszkę czas pieczenia...najpierw podpiec 15 minut w temp 180*c a potem 25 min w temp 160*c.

      Usuń
  6. a na większą prostokątną blaszkę podwajać skladniki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam
    Rozumiem,że na blaszkę kwadratową podwoić składniki, ale masa serowa również potrzebuje podwojenia składników?
    Dziękuję :-) sernik wygląda pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto kruche należy podwoić , masę serową niekoniecznie, wyjdzie troszkę niższy i już, jeśli chce się wysoki sernik a blachę mamy dużą to warto podwoić.
      Choć ja osobiście zrobiłabym z 1,20 kg sera lub 1,50 kg, to wystarczająca ilość na dużą blaszkę.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tak zrobię!

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj