Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 22 lutego 2016

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Kruche ciasto na słono i nadzienie z jajek, kiełbasy swojskiej drobiowej,
 cebuli i mieszanki warzywnej meksykańskiej to propozycja na obiad czy ciepłą kolację, jest pyszna a dodatek zupy cebulowej podkreśla jej smak.






Składniki:

Ciasto:
15 dag mąki krupczatki
15 dag mąki pszennej
20 dag masła
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
Szczypta soli

Nadzienie:
6 jajek
400 ml śmietanki 22%
20 dag kiełbasy swojskiej drobiowej
1 cebula
1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona
1 łyżka zupy cebulowej z torebki
Szczypta gałki muszkatołowej do smaku
Sól do smaku
Pieprz biały do smaku
Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:
Mąki wymieszać ze szczyptą soli na stolicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto,
Wylepić dno i boki formy do tarty o śr 28 cm.
Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym do 195*c piekarniku około 5 minut, wyjąć, wystudzić.

Nadzienie:
3 jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.
Resztę jajek wbić do miski, wlać śmietankę , dodać łyżkę zupy cebulowej, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki,zmiksować mikserem na gładką masę,  mieszankę warzywną osączyć na sicie z zalewy, kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.

Na podpieczone ciasto wylać masę śmietanowo-jajeczną rozsypać mieszankę warzywną powciskać gotowane jajka oraz plastry kiełbasy, wstawic do nagrzanego piekarnika do temp 180*c piec około 20 minut –aż masa będzie ścięta. 
Podawać z dowolnym sosem majonezowym lub chrzanowym posypaną zieleniną.
Życzę smacznego!


Zachęcam do zapoznania się z szerokim asortymentem wędlin tej firmy, z całą pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.


3 komentarze:

  1. WOW TO JEST KOLOR I ENERGIA!
    EXTRA POMYSŁ NA TARTĘ!
    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak świątecznie się zrobiło, pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. jak wiosennie wygląda. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj