Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 19 marca 2016

Babeczki jogurtowe z polewą jajeczną


Co mogę o nich powiedzieć ?  W mega słonecznym kolorze, pachnące świeżością tak jak wiosna!
Aksamitnie wilgotne, na jogurcie naturalnym, o lekko cytrynowym posmaku z dodatkiem płatków z gorzkiej czekolady, proste w wykonaniu, smaku dopełnia krem z  bitej śmietany i mascarpone, wiem, wiem kaloryczna rozpusta !!! polewa jajeczna to kropka nad „i” smakują pysznie!





Składniki:

Ciasto:
25 dag jogurtu naturalnego gęstego
4 jajka
30 dag mąki tortowej
20 dag cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
15 dag masła
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
80 g płatków z gorzkiej czekolady-może być starta czekolada
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Krem:
250 ml śmietany 30 %
3 łyżki mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Polewa jajeczna:
50 ml likieru adwokat-Dalkowski
50 ml wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki żelatyny 






Sposób wykonania:

Ciasto:
Masło rozpuścić,  ostudzić do temp pokojowej, wymieszać z jogurtem, jajka zmiksować na kogel mogel z cukrem, dodać masę jogurtową z masłem, skórkę otartą z cytryny oraz sok, wymieszać.
W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, połączyć składniki suche z mokrymi, dodać płatki czekolady i wymieszać delikatnie rózgą tylko do połączenia.
Formę na muf finki wyłożyć papierowymi papilotkami, wyłożyć masę do ¾ objętości foremek.

Piec  25 -30 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół lub do tzw suchego patyczka.

Krem:
Śmietanę umieścić w misie miksera z mascarpone oraz cukrem pudrem, miksować do uzyskania kremowej gładkiej masy.

Polewa jajeczna:
Wodę z cukrem zagotować w garnuszku, lekko przestudzić tak aby była ciepła, wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, wtedy wlewamy likier jajeczny, lekko podgrzewamy ale nie gotujemy! Aby się ładnie połączyły składniki, studzimy .
Zimne babeczki dekorujemy kremem, polewamy polewą czekamy aż stężeje. Możemy posypać płatkami czekolady. 

Słodkich wypieków.




3 komentarze:

  1. pięknie się prezentują :) bardzo lubię takie połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co z tego,że kaloryczne. Ale za to jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne i bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj