Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 21 marca 2017

Babka keksowa z lustrzaną polewą



Kolejny przepis z cyklu Wielkanocnych wypieków….Będziecie mieć w czym wybierać :) 


Piaskowa babka, zdaje się tradycyjna, pełna mieszanki keksowej, jest delikatna o cytrynowej nucie , sypka, nowoczesności dodaje jej lustrzana polewa . Kusi wyglądem i smakiem, a przy tym prosta do pieczenia, chyba o to chodzi ? Mój ideał babki na świąteczny stół.

Składniki:

Ciasto:
4 jajka
¾ szklanki cukru
20 dag masła
20 dag mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 cytryna
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Lustrzana polewa:
7 dag cukru
50 ml śmietany kremówki 30%
25 ml wody
35 g białej czekolady
1 listek żelatyny
Zielony barwnik spożywczy- (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Jajka wbić do miski, wsypać cukry,  ubijać do uzyskania gęstej puszystej masy.

 Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do ubitej masy jajecznej, masło rozpuścić do płynnej konsystencji wystudzić, wlewać cienkim strumieniem do ciasta, delikatnie na najniższych obrotach miksera miksując, dodać sok z cytryny i otartą skórkę  całość delikatnie wymieszać, wsypać mieszankę keksową, wymieszać szpatułką. 

Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy-ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam.
Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 45-50 minut. 
Gotowa babkę wyjąć z piekarnika, z  formy wyjąć dopiero gdy przestygnie.

Lustrzana polewa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu.

Do małego garnuszka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować, gdy cukier się rozpuści wlać śmietankę i ponownie zagotować, zdjąć z ognia, dodać startą na tarce czekoladę oraz zielony barwnik-ilość zależy od efektu kolorystycznego jaki chcemy uzyskać, odciśniętą żelatynę, całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej gładkiej masy-będzie dość lejąca –taka ma być, odstawić na całą noc w temp pokojowej, na drugi dzień, polewę zamieszać  łyżką rozprowadzić na babce, udekorować dowolnie. 
Polewa ta nigdy nie będzie twarda tylko lekko klejąca.

Słodkich wypieków!

4 komentarze:

  1. Mmm, coś cudownego... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka śliczna ta babka <3 Na święta muszę pokombinować z kolorowym lukrem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny ten kolorowy lukier! Na pewno będę próbowała taki zrobić na święta :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj