Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 12 maja 2018

Torcik rabarbarowo-krówkowy



Wiosenny torcik z majowego rabarbaru z galaretką , puszysty biszkopt niczym nie nasączony bo nie ma takiej potrzeby, warstwa słodziutkiego kremu krówkowego z mascarpone, jest idealny słodko-kwaśny, nic nie przesłodzony, polewa z gorzkiej czekolady dopełnia smaku. Ciężko odmówić sobie dokładki, słodka rozpusta do filiżanki popołudniowej  herbaty.

Tortownica 24 cm
Biszkopt:
3 jajka
¼ szklanki cukru
½ szklanki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa rabarbarowa:
½ kg rabarbaru
½ szklanki cukru
½ szklanki zimnej wody
1 cytrynowa galaretka

Masa krówkowa:
25 dag serka mascarpone
25 dag kajmaku (masa krówkowa)
100 ml śmietany kremówki 30%

Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%

Dodatkowo:
Prażone na suchej patelni migdały do dekoracji

Wykonanie torciku:

Biszkopt:
Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu musze mieć temperaturę pokojową. 

Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia cukru, dodajemy żółtka mieszamy chwilę

Do masy jajecznej przesiać  mąkę pszenną wymieszaną z łyżką mąki ziemniaczanej oraz proszkiem do pieczenia , delikatnie wmieszac do ciasta za pomocą rózgi od miksera. 

Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno , wygładzić, piec w 170*c przez 25-30  minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzic. Całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 cieniutkie blaty.

Masa rabarbarowa:
Umyty rabarbar pokroić, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem ,wlać wodę i dusić na wolnym ogniu aż będzie miękki-kilka minut, następnie zestawić z ognia, do gorącej masy wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Pozostawić do lekkiego stężenia (można włożyć do lodówki-masa zsiądzie się szybciej)

Masa krówkowa:
Wszystkie składniki do przygotowania kremu krówkowego muszą być schłodzone co najmniej 12 godzin w lodówce. Najlepiej je włożyć do lodówki dzień wcześniej.

Wszystkie schłodzone składniki umieścić w misie miksera i miksować na wysokich obrotach  do momentu otrzymania gęstego , ścisłego kremu .

Przełożenie:
Jeden blat biszkopta ułożyć z powrotem w tortownicy, wyłożyć tężejącą już masę z rabarbarem, przykryć drugim blatem biszkopta, wyłożyć krem krówkowy, przykryć biszkoptem, czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka wlać  śmietankę i rozpuścić w gorącej  kąpieli wodnej, polać ciasto udekorować prażonymi migdałami, chłodzić całą noc w lodówce.



Słodkich wypieków!




4 komentarze:

  1. Torcik pysznie wygląda. Na pewno słodki smak krówki i kwaskowatego rabarbaru , jest niepowtarzalny ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ale narobilas mi smaka na rabarbar! Dobrze,że mam rolade z rabarbarem w lodówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzis go robie.Ciekawe czy mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj