Składniki
Blaszka o wym 24/28 cm
Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
10 dag cukru do wypieków
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
1 żółtko
Nadzienie:
1 kg jabłek antonówek (po obraniu)
2 łyżki soku z cytryny
10 dag cukru
Kruszonka:
10 dag mąki pszennej
10 dag cukru do wypieków
10 dag masła
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
10 dag cukru do wypieków
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
1 żółtko
Nadzienie:
1 kg jabłek antonówek (po obraniu)
2 łyżki soku z cytryny
10 dag cukru
Kruszonka:
10 dag mąki pszennej
10 dag cukru do wypieków
10 dag masła
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia dodajemy łyżkę śmietany, żółtko oraz pokrojone zimne masło,całość zagniatamy.Wylepiamy ciastem blaszkę wyłożoną wcześniej pergaminem.
Nadzienie: Jabłka skrobiemy cienko kroimy w kostkę kropimy sokiem z cytryny dodajemy cukier i dusimy w rondlu na mus.Zestawiamy z ognia studzimy
Kruszonka: Wszystkie składniki w równych proporcjach mieszamy ze sobą dodajemy cynamon i zagniatamy w palcach na kruszonkę. Na ciasto wylewamy przestudzony mus jabłkowy posypujemy kruszonką, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy 10 minut,po tym czasie temp zmniejszamy do 180*c i pieczemy 35 minut.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła a z dodatkiem lodów waniliowych to prawdziwa poezja!
Przed podaniem można też oprószyć cukrem pudrem.
Przed podaniem można też oprószyć cukrem pudrem.
Jakie wymiary blachy?
OdpowiedzUsuńPrzecież wyraźnie pisze :)
UsuńPozdrawiam!