Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 7 października 2014

Pierogi z mięsem i kapustą

  • Klasyczne polskie pierożki-od dziecka lubiłam je jeść,na takiej kuchni się wychowałam,obowiązkowo w menu musiały znaleźć się choć raz na miesiąc...:)
  • Zmieniłam tylko przyprawy -moja Mama używała tylko soli i pieprzu,  ja dodałam do nich Jarzynkę Lux i Przyprawę gajowego firmy BELLA BIS które otrzymałam jakiś czas temu w ramach testowania-muszę przyznać że doskonale spisują rolę w mięsnych daniach są delikatne i aromatyczne,szczerze polecam! 







  • Składniki

    Ciasto:
    3 czubate szklanki mąki pszennej
    1 szklanka gorącej wody
    1 jajko
    szczypta soli
    mąka do podsypania ciasta

    Farsz:
    80 dag-1 kg gotowanego mięsa z kurczaka-u mnie mieszane z rosołu
    1,5 kg kiszonej kapusty
    3 cebule
    sól do smaku
    pieprz świeżo mielony do smaku
    jarzynka lux do smaku Bella Bis
    przyprawa gajowego do smaku Bella Bis
    słonina do okrasy

    • Sposób przygotowania

      1.
      Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na cienki placek.
      2.
      Farsz: Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody.
      3.
      Obrane zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z odciśniętą ugotowaną kapustą . Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju po czy dodajemy do farszu który doprawiamy do smaku solą czarnym pieprzem,szczyptą przyprawy gajowego i jarzynką .
      4.
      Na rozwałkowany placek kładziemy po łyżeczce farszu zawijamy ciasto i wykrawaczką,  wycinamy pół krążki pierogów po czym zlepiamy brzegi palcami. Tak przygotowane pierożki wrzucamy na wrzątek osolonej wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem okraszamy słoninką .



3 komentarze:

  1. Pierogi palce lizać ,bardzo smakowicie się prezentują ,bardzo udane i kuszą, oj kuszą ....
    Takim pierogom nikt się nie oprze )
    Wspaniałe ,nic dodać nic ująć ...
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi zawsze. To jedno z moich najbardziej ulubionych tradycyjnych dań polskiej kuchni. Twoje prezentują się wyśmienicie.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj