- Klasyczne polskie pierożki-od dziecka lubiłam je jeść,na takiej kuchni się wychowałam,obowiązkowo w menu musiały znaleźć się choć raz na miesiąc...:)
- Zmieniłam tylko przyprawy -moja Mama używała tylko soli i pieprzu, ja dodałam do nich Jarzynkę Lux i Przyprawę gajowego firmy BELLA BIS które otrzymałam jakiś czas temu w ramach testowania-muszę przyznać że doskonale spisują rolę w mięsnych daniach są delikatne i aromatyczne,szczerze polecam!
-
Składniki
Ciasto:
3 czubate szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
szczypta soli
mąka do podsypania ciasta
Farsz:
80 dag-1 kg gotowanego mięsa z kurczaka-u mnie mieszane z rosołu
1,5 kg kiszonej kapusty
3 cebule
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
jarzynka lux do smaku Bella Bis
przyprawa gajowego do smaku Bella Bis
słonina do okrasySposób przygotowania
- 1.
- Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na cienki placek.
- 2.
- Farsz: Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody.
- 3.
- Obrane zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z odciśniętą ugotowaną kapustą . Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju po czy dodajemy do farszu który doprawiamy do smaku solą czarnym pieprzem,szczyptą przyprawy gajowego i jarzynką .
- 4.
- Na rozwałkowany placek kładziemy po łyżeczce farszu zawijamy ciasto i wykrawaczką, wycinamy pół krążki pierogów po czym zlepiamy brzegi palcami. Tak przygotowane pierożki wrzucamy na wrzątek osolonej wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem okraszamy słoninką .
Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pierogi palce lizać ,bardzo smakowicie się prezentują ,bardzo udane i kuszą, oj kuszą ....
OdpowiedzUsuńTakim pierogom nikt się nie oprze )
Wspaniałe ,nic dodać nic ująć ...
Pozdrawiam)
Pierogi zawsze. To jedno z moich najbardziej ulubionych tradycyjnych dań polskiej kuchni. Twoje prezentują się wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤