Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 3 stycznia 2015

Różowy kajmakowiec z cappuccino

  • Jutro niedziela więc dziś post na słodko, jak to u mnie zazwyczaj bywa.
  • Pyszny mega słodki kajmakowiec na różowym biszkopcie umili romantyczne chwile we dwoje przy kawie ale nie tylko, polecam na różne okazje!
  • Troszkę inna wersja słynnego 3 bita.




Składniki

CIASTO:
4 duże jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
czerwony barwnik spożywczy w żelu

KREM:
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny
1 żółtko

DODATKOWO:
1 puszka kajmaku
150 g solonych krakersów
150 g herbatników maślanych
100 g czekolady mlecznej

PIANKA CAPPUCCINO:
1/2 litra śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fiks
2 łyżki kawy cappuccino w proszku


Sposób przygotowania


CIASTO: białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując w trakcie ubijania cukier, dodajemy żółtka jaj miksujemy pod koniec stopniowo wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem, dodajemy odrobinę czerwonego barwnika-tyle aby uzyskać taki efekt jaki nas zadowoli. 

Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy.


KREM:Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić.

 Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko przygotować krem.

PIANKA CAPPUCCINO: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec puder i kawę cappuccino, delikatnie mieszamy.

PRZEŁOŻENIE: Różowy biszkopt smarujemy kremem układamy krakersy smarujemy karmelem przykrywamy herbatnikami na to wykładamy piankę kawową, posypujemy startą na tarce mleczną czekoladą. Chłodzimy całą noc w lodówce.

                                                                        Życzę smacznego ;-)


9 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i do tego przepysznie ^^ i jak tu liczyć kalorie, haha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, na pewno tak też smakuje. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciasto, wygląda obłędnie. Zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Skąd Ty bierzesz te wszystkie inspiracje, ciacho wyglada super

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wygląda taki kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj