Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Truflowiec z bakaliami

  • Mega czekoladowa tarta z bakaliami -mieszanką studencką firmy  PIĄTNICA którą otrzymałam w ramach testowania, bez pieczenia, zachwyci amatorów mocnych czekoladowych smaków, łatwa w przygotowaniu szkoda tylko że trzeba trochę poczekać aż dobrze stężeje.







SKŁADNIKI:
Spód:
*180 g herbatników maślanych
*50 g gorzkiej czekolady
*1 łyżeczka ciemnego kakao
*1 łyżka cukru pudru trzcinowego
*70 g masła

Masa truflowa:
*100 g mlecznej czekolady
*100 g gorzkiej czekolady
*3 jajka
*1 łyżka rumu
*2 łyżki cukru pudru trzcinowego
*100 g mieszanki bakaliowej studenckiej PIĄTNICA 
*50 g białej czekolady

                                                   
                                                      PRZYGOTOWANIE:



Spód:
Herbatniki  maślane pokruszyć drobniutko w woreczku foliowym ,masło rozpuścić  w mikrofali,
Czekoladę połamać , rozpuścić  w kąpieli wodnej, połączyć z ciasteczkami oraz masłem wyrobić masę. Wylepić  dno silikonowej formy o średnicy 20 cm do tarty i włożyć do lodówki.



Masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cienkim strumieniem wlać rum i dodać żółtka , wymieszać. 
Białka  ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier, zmiksować , wlać masę czekoladową z żółtkami i delikatnie wymieszać. Wylać na ciasteczkowy spód posypać bakaliami. 
Wstawić na całą noc do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej polać truflową tartę przed podaniem.







                                                        Życzę smacznego!

                                                     Tarta słodka czy wytrawna?

9 komentarzy:

  1. Nie przypuszczałem, że truflowiec może wyglądać tak cudownie ^^ bo szczerze jakoś trufle przedtem nie wzbudzały we mnie zachwytu, a tu takie miłe zaskoczenie, że chętnie bym spróbował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to ja się wpraszam na kawałeczek, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, jestem pewna, że smakowała wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa czekoladowa propozycja :) Coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj