Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 30 czerwca 2015

Torcik karpatkowy o smaku kiwi

  • Ciasto ptysiowe i orzeźwiający krem śmietanowy z kiwi to idealny wypiek na letnie dni, Polecam dla osób poszukujących wyrafinowanych smaków, zawsze się udaje!
Wypiek dumnie prezentuje się na Porcelanie Bogucice z serii:FILONA 
na drugim planie talerzyk DIAMENT GOLD





Składniki:

Ciasto: na dwie okrągłe foremki o śr 22 cm

3/4 kostki masła
1 1/4 szklanki wody
1 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
6 dużych jaj

Masa śmietanowa z kiwi:

3 sztuki dojrzałego kiwi
1 galaretka kiwi
1/2 szklanki wody
1/2 litra śmietany 36%
3 łyżki cukru
polewa czekoladowa








Sposób wykonania:

Masło przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy, do wrzątku wsypujemy mąki mieszamy energicznie aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dobrze się połączy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku nie przerywając ucierania, do skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko spody wyłożonej pergaminem tortownicy i w ten sposób pieczemy 4 placki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c.


Krem: Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, miksujemy blenderem, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.


Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynną masę z kiwi miksujemy na krem, masą przekładamy placki, uzyskując w ten sposób dwa torciki. Dekorujemy polewą czekoladową.Chłodzimy w lodówce.


Życzę smacznego!




5 komentarzy:

  1. Wygląda na przepyszny, lekki deser. Coś w sam raz dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja już biegnę po kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zauroczył mnie ten torcik. Wygląda pięknie i pysznie, a jak tak bardzo lubię ciasto ptysiowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle pysznie u Ciebie, świetne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj