Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 3 października 2015

Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym

Mamy piękny jesienny weekend zachwycający paletą barw, u mnie oczywiście nie może obyć się bez ciasta…

Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem mleka w proszku, połączony z musem jabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami.

Do dekoracji użyłam wspaniałych produktów Dr.Oetker które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy.







Składniki:


Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
15 dag masła
3 łyżki cukru
1 żółtko
1 płaska łyżka śmietany 18%

Masa serowa:
60 dag twarogu mielonego
1/2 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mleka w proszku
1 szklanka mleka 3,2%
4 jajka
1 budyń śmietankowy Oetker

Mus jabłkowy:
70 dag jabłek po obraniu
1 galaretka cytrynowa
2-3 łyżki wody
3 łyżki cukru z cynamonem

Dekoracja:
bita śmietana
posypka cytrynowa beza Oetker
serduszka z białej czekolady Oetker

Sposób wykonania:

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm.

Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.

Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Mus jabłkowy: Obrane jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy w rondelku na ogniu aż zaczną się rozpadać.Wtedy zdejmujemy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści.

Na zimny sernik wylewamy tężejący mus jabłkowy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Dekorujemy przed podaniem bitą śmietaną i posypką cytrynową oraz serduszkami z białej czekolady.

Udanych wypieków ;-)



Jesienne słodkości! Jabłko z cynamonem 2015

11 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda przepysznie. Szkoda że nie mieszkam bliżej Ciebie, juz bym była na herbatce

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciacho, oj zjadłabym taki duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, jest taki zwarty, ogólnie uwielbiam serniki ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadła kawałek Twojego serniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agusiu mam pytanie. Mleko w proszku nie może być granulowane, prawda ????? Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie, ale mam smaka... a twaróg to taki z kubeczka gotowy? Czy zwykły zmielic? Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być twaróg zmielony w domu lub gotowy mielony ważne aby był dobrej jakości bez ulepszaczy typu guma guar, osobiście polecam "mój ulubiony"

      Usuń
  7. Witam serdecznie. Właśnie w sobotę upiekłam sernik. Sam sernik (chodzi mi o masę serową) jest po prostu rewelacyjny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Niestety poległam na kruchym spodzie. Po upieczeniu okazało się, że spód jest baaaaaardzo tłusty i wygląda jak zakalec a nie jak kruche ciasto. Porównałam już sobie w necie inne przepisy na kruchy spód i jestem przekonana, że w Pani przepisie zachwiane są proporcje masła do mąki. Masła powinno być tylko 10 dag.Z przepisu będę korzystała bo jeszcze raz podkreślę,że sam sernik jest wyśmienity, ale spód zmodyfikuję. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No troszkę dziwne bo u mnie zakalca nie było, zresztą widać na zdjęciu i proporcje są zachowane, no ale nie wnikam :)Myślę że to też zależy od mąki :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj