Mamy piękny jesienny weekend zachwycający paletą
barw, u mnie oczywiście nie może obyć się bez ciasta…
Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem mleka w
proszku, połączony z musem jabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja
jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku.
Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami.
Do dekoracji użyłam wspaniałych produktów Dr.Oetker które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy.
Składniki:
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
15 dag masła
3 łyżki cukru
1 żółtko
1 płaska łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
60 dag twarogu mielonego
1/2 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mleka w proszku
1 szklanka mleka 3,2%
4 jajka
1 budyń śmietankowy Oetker
Mus jabłkowy:
70 dag jabłek po obraniu
1 galaretka cytrynowa
2-3 łyżki wody
3 łyżki cukru z cynamonem
Dekoracja:
bita śmietana
posypka cytrynowa beza Oetker
serduszka z białej czekolady Oetker
1,5 szklanki mąki pszennej
15 dag masła
3 łyżki cukru
1 żółtko
1 płaska łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
60 dag twarogu mielonego
1/2 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mleka w proszku
1 szklanka mleka 3,2%
4 jajka
1 budyń śmietankowy Oetker
Mus jabłkowy:
70 dag jabłek po obraniu
1 galaretka cytrynowa
2-3 łyżki wody
3 łyżki cukru z cynamonem
Dekoracja:
bita śmietana
posypka cytrynowa beza Oetker
serduszka z białej czekolady Oetker
Sposób wykonania:
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko
zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej
foremki. Moja o średnicy 22 cm.
Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie
miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku
oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.
Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w
formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut,
po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy
lekko uchylonych drzwiczkach.
Mus jabłkowy: Obrane jabłka kroimy na kawałki,
zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy w rondelku na ogniu aż zaczną się
rozpadać.Wtedy zdejmujemy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę i
mieszamy aż się rozpuści.
Na zimny sernik wylewamy tężejący mus jabłkowy,
wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dekorujemy przed podaniem bitą
śmietaną i posypką cytrynową oraz serduszkami z białej czekolady.
Udanych wypieków ;-)
Ciasto wygląda przepysznie. Szkoda że nie mieszkam bliżej Ciebie, juz bym była na herbatce
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho, oj zjadłabym taki duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, jest taki zwarty, ogólnie uwielbiam serniki ;).
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła kawałek Twojego serniczka :)
OdpowiedzUsuńAgusiu mam pytanie. Mleko w proszku nie może być granulowane, prawda ????? Pozdrawiam !!!
OdpowiedzUsuńNiestety nie może...tylko w proszku.
UsuńPozdrawiam :)
UsuńWitam serdecznie, ale mam smaka... a twaróg to taki z kubeczka gotowy? Czy zwykły zmielic? Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńMoże być twaróg zmielony w domu lub gotowy mielony ważne aby był dobrej jakości bez ulepszaczy typu guma guar, osobiście polecam "mój ulubiony"
UsuńWitam serdecznie. Właśnie w sobotę upiekłam sernik. Sam sernik (chodzi mi o masę serową) jest po prostu rewelacyjny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Niestety poległam na kruchym spodzie. Po upieczeniu okazało się, że spód jest baaaaaardzo tłusty i wygląda jak zakalec a nie jak kruche ciasto. Porównałam już sobie w necie inne przepisy na kruchy spód i jestem przekonana, że w Pani przepisie zachwiane są proporcje masła do mąki. Masła powinno być tylko 10 dag.Z przepisu będę korzystała bo jeszcze raz podkreślę,że sam sernik jest wyśmienity, ale spód zmodyfikuję. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńNo troszkę dziwne bo u mnie zakalca nie było, zresztą widać na zdjęciu i proporcje są zachowane, no ale nie wnikam :)Myślę że to też zależy od mąki :)
UsuńPozdrawiam :)