Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 3 października 2015

Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym

Mamy piękny jesienny weekend zachwycający paletą barw, u mnie oczywiście nie może obyć się bez ciasta…

Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem mleka w proszku, połączony z musem jabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami.

Do dekoracji użyłam wspaniałych produktów Dr.Oetker które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy.







Składniki:


Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
15 dag masła
3 łyżki cukru
1 żółtko
1 płaska łyżka śmietany 18%

Masa serowa:
60 dag twarogu mielonego
1/2 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mleka w proszku
1 szklanka mleka 3,2%
4 jajka
1 budyń śmietankowy Oetker

Mus jabłkowy:
70 dag jabłek po obraniu
1 galaretka cytrynowa
2-3 łyżki wody
3 łyżki cukru z cynamonem

Dekoracja:
bita śmietana
posypka cytrynowa beza Oetker
serduszka z białej czekolady Oetker

Sposób wykonania:

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm.

Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.

Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Mus jabłkowy: Obrane jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy w rondelku na ogniu aż zaczną się rozpadać.Wtedy zdejmujemy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści.

Na zimny sernik wylewamy tężejący mus jabłkowy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Dekorujemy przed podaniem bitą śmietaną i posypką cytrynową oraz serduszkami z białej czekolady.

Udanych wypieków ;-)



Jesienne słodkości! Jabłko z cynamonem 2015

11 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda przepysznie. Szkoda że nie mieszkam bliżej Ciebie, juz bym była na herbatce

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciacho, oj zjadłabym taki duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, jest taki zwarty, ogólnie uwielbiam serniki ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadła kawałek Twojego serniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agusiu mam pytanie. Mleko w proszku nie może być granulowane, prawda ????? Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie, ale mam smaka... a twaróg to taki z kubeczka gotowy? Czy zwykły zmielic? Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być twaróg zmielony w domu lub gotowy mielony ważne aby był dobrej jakości bez ulepszaczy typu guma guar, osobiście polecam "mój ulubiony"

      Usuń
  7. Witam serdecznie. Właśnie w sobotę upiekłam sernik. Sam sernik (chodzi mi o masę serową) jest po prostu rewelacyjny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Niestety poległam na kruchym spodzie. Po upieczeniu okazało się, że spód jest baaaaaardzo tłusty i wygląda jak zakalec a nie jak kruche ciasto. Porównałam już sobie w necie inne przepisy na kruchy spód i jestem przekonana, że w Pani przepisie zachwiane są proporcje masła do mąki. Masła powinno być tylko 10 dag.Z przepisu będę korzystała bo jeszcze raz podkreślę,że sam sernik jest wyśmienity, ale spód zmodyfikuję. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No troszkę dziwne bo u mnie zakalca nie było, zresztą widać na zdjęciu i proporcje są zachowane, no ale nie wnikam :)Myślę że to też zależy od mąki :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj