Słodkie, niepozorne i kruche babeczki z musem
dyniowym o zapachu cynamonu to prawdziwa kwintesencja jesieni, polecam do
filiżanki aromatycznej herbaty!
Składniki:
Ciasto kruche
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko lub całe jajko
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
Nadzienie:
300 ml puree z dyni
3 łyżki serka śmietankowego
2 jajka
3 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki budyniu śmietankowego
1/2 łyżeczki cynamonu
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko lub całe jajko
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
Nadzienie:
300 ml puree z dyni
3 łyżki serka śmietankowego
2 jajka
3 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki budyniu śmietankowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dr.Oetker
żółty lukier do dekoracji Dr. Oetker
złote perełki do dekoracji Dr.Oetker
żółty lukier do dekoracji Dr. Oetker
złote perełki do dekoracji Dr.Oetker
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę mieszamy z pokrojonym zimnym masłem,
wsypujemy cukier, dodajemy żółtko oraz śmietanę i szczyptę soli, mieszamy.
Zagniatamy na gładką masę, wstawiamy na 20 minut do lodówki, po czym wałkujemy
na niezbyt cienkie ciasto.
Metalowe foremki do babeczek wylepiamy rozwałkowanym
ciastem, brzegi delikatnie odcinamy aby uzyskać równą powierzchnię.
Nadzienie: Jajka ubijamy na puszystą pianę ,
wlewamy miód, dodajemy serek, szczyptę cynamonu, budyń,oraz puree z dyni,
całość miksujemy na gładką płynną masę,rozlewamy po równo na kruchy spód
babeczek, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35-40
minut-do zrumienienia.
Zimne babeczki dekorujemy lukrem i perełkami.
Smacznego!
Cudna aranżacja i wspaniałe babeczki!
OdpowiedzUsuńWspaniałe babeczki. Prawdziwie jesienne :-)
OdpowiedzUsuńAle śliczne! Szkoda zjadać ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Małe cudeńka :)
OdpowiedzUsuń