Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

Gęsina to już chyba rarytas na naszym stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania.




Składniki:

1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg
Marynata:
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki oliwy
Sól morska do smaku
Pieprz kolorowy utarty w moździerzu do smaku

Kapusta na słodko:
20 dag chudego boczku
1 duża cebula
1 duże jabłko
½ szklanki miodu
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka rodzynek lub suszonych wiśni
½ litra wody
1 łyżka mąki pszennej
Sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Pierś z gęsi  rozmroziłam w lodówce, umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinałam delikatnie aby nie naruszyć struktury mięsa. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym
Przygotowałam marynatę:
Miód zmieszałam z sosem sojowym, oliwą , dodałam imbir oraz sól i utarty pieprz kolorowy, natarłam marynatą mięso z każdej strony, zamknęłam naczynie i wstawiłam na całą noc do lodówki.
Następnego dnia podlałam mięso połową szklanki wody i piekłam w zamkniętym naczyniu przez 1,5 godziny w temp 180*c, zostawiłam piekarniku aż całkiem ostygło mięso.
Tłuszcz z pieczenia zlałam do miseczki.





Kapusta na słodko:
Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku.


Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę mąki, wrzuciłam ugotowaną kapustę, wlałam wodę, doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem, gotowałam pod przykryciem 5 minut.


Na patelnię wlałam miód wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłko-obrane ze skórki i skarmelizowałam jabłka aż zaczęły być miękkie, 



dodałam do kapusty razem z żurawiną i wisniami, całość zakwasiłam dwoma łyżkami soku z kapusty, pogotowałam kolejne 5 minut, zestawiłam z ognia.


Podałam gęsinę  na półmisku obłożoną duszoną kapustą.

Smacznego!




4 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj