Chude mięso duszone we własnym
sosie z warzywami, to doskonała propozycja na obiad, smakuje zarówno z
ziemniakami jak i ugotowanym na sypko ryżem. Smak tej potrawy warto podkreślić
kilkoma listkami świeżej szałwii, która doskonale poprawia trawienie. Dodatek
ziemniaków sprawia że nie potrzebujemy niczego do zagęszczenia sosu.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
2 ziemniaki
2 łyżki masła
Pęczek szczypiorku z dymki
2-3 listki świeżej szałwii
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól lub jarzynka do smaku
Szczypta ostrej papryki
Sposób wykonania:
Szynkę myjemy, osuszamy
ręcznikiem papierowym, kroimy na grube
plastry, na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy mięso z każdej strony, przekładamy
do garnka, zalewamy gorącą wodą, tyle aby mięso było zanurzone, dodajemy
pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz liść i ziele angielskie,
gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, a ziemniaki
się rozpadną, zagęszczając sos, doprawiamy w trakcie ostrą papryką oraz dodajemy listki
szałwii.
Gdy tylko mięso będzie miękkie zestawiamy
z ognia.
Podajemy z ziemniakami lub ryżem na sypko posypane posiekanym
szczypiorem z dymki.
Smacznego!
Kochana fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuń