Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 3 lutego 2016

Złociste pączki z kremem malinowym

Pączki to królowe tłustego czwartku, te są proste do zrobienia, przełożone lekko kwaśnym kremem z musem malinowym na bazie mascarpone-słodka kaloryczna rozpusta.




Składniki:

Ciasto na 12 dużych pączków
60 dag mąki pszennej
10 g drożdży suchych
1 szklanka ciepłego mleka
3 duże łyżki roztopionego masła
3 żółtka
70 g cukru
½ laski wanilii
Kieliszek rumu
Szczypta soli
Olej do smażenia

Krem malinowy:
½ litra śmietany 30%
25 dag serka mascarpone
½ szklanki musu z malin
2 łyżki cukru pudru

Lukier do dekoracji
Kolorowa posypka

Sposób wykonania:

Ciasto:
Mąkę przesiewam do miski, mieszam z suchymi drożdżami, cukrem oraz szczypta soli, dodaję ziarenka wydrążone z wanilii, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ręką ciasto, po chwili wlewam rozpuszczone masło i ponownie zagniatam, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i wałkuję na grubość ok. 2 cm, dużą szklanką wycinam krążki, znów odstawiam do wyrośnięcia.
Olej rozgrzewam, smażę pączki z każdej strony na złocisto, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krem:
Dobrze schłodzoną kremówkę miksuję na sztywny krem razem z mascarpone i cukrem pudrem, na koniec wlewam malinowy mus, mieszam. Zimne pączki przekładam kremem, lukruję i dekoruję.





3 komentarze:

  1. Miałam w tym roku nie robić pączków.... ale teraz to nie wiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypasione pączki! muszę koniecznie wypróbować z kremem :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj