Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 8 lutego 2016

Pierogi wołowe z soczewicą i ziołowym sosem

Pierogi te zachwycają swoim smakiem, są pożywne, aromatyczne sos ziołowo-rozmarynowy wspaniale podkreślił smak wołowego mięsa, jednym słowem warte wypróbowania.

Ciasto zrobiłam na mące od Młynomag i jestem tą mąką zachwycona, pracowałam na mące wielu firm, ale jak dotąd żadna nie zrobiła na mnie takiego wrażenia-jest idealna i nie jest to żadna reklama a rzetelna opinia. Oby takich firm było więcej na rynku.
Polecam tym bardziej, że można ją zamówić przez Internet z dostawą do domu.




Składniki:

Ciasto:
1 jajko
Gorąca woda

Farsz:
½ kg mięsa wołowego
15 dag drobnej soczewicy
1 marchewka
2 małe cebule
4 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku

Sos  ziołowy:
1,5 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 liście laurowe
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
Szczypta soli
Szczypta pieprzu czarnego
Szczypta gałki muszkatołowej
Sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Farsz:
Wołowinę gotuję w małej ilości wody z marchewką aż będzie miękkie, wyjmuję, studzę, wywar  zostawiam,

 w osobnym garnku gotuję w małej ilości wody drobną soczewicę, ugotowane mięso mielę w maszynce do mięsa, mieszam z soczewicą, cebulę siekam drobno, podduszam na oliwie dodaję do masy, doprawiam solą i pieprzem, gdyby masa okazała się za sucha dolewam kilka łyżek wywaru z mięsa.

Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, mieszamy, wlewamy stopniowo dość ciepłą wodę około 70 *c i powoli zagniatamy ciasto, dozując ilość wody tak aby zagnieść elastyczne miękkie ciasto.
Wałkuję na ciasto wykrawam kółeczka nadziewam mięsem, zlepiam, układam na ściereczce.

Sos:
Mleko zagotowuję z suszonym rozmarynem i liśćmi laurowymi-przecedzam przez drobne sitko, zioła wyrzucam, mleko stawiam znów na palnik na wolniutki ogień.
Na patelni rozpuszczam masło wsypuję mąkę i robię zasmażkę , bulgoczącą wlewam do mleka i trzepaczką energicznie mieszam do momentu zgęstnienia sosu, doprawiam solą pieprzem gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny do smaku.
Pierożki gotuję w osolonej wodzie, wykładam na talerz, polewam gorącym sosem.



Smacznego!



2 komentarze:

  1. Bardzo pysznie nadziane pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi do wyciągnięcia przez monitor tak pięknie i smacznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj