Sycąca kasza, świeże warzywa, dodatek suszonych
pomidorów i ziół prowansalskich, to przepis na pełnowartościowe konkretne
jarskie danie i wcale nie potrzeba w tej potrawie mięsa by najeść się do syta.
Jednym słowem smaczny obiad!
Składniki:
100 g kaszy pęczak owsianej
20 dag świeżych pieczarek
1 mały por
1 marchewka
4 -5 sztuk suszonych pomidorów
1 trójkąt serka topionego ziołowego
100 ml wytrawnego białego wina
350 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
zioła prowansalskie do smaku
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
natka pietruszki do posypania
20 dag świeżych pieczarek
1 mały por
1 marchewka
4 -5 sztuk suszonych pomidorów
1 trójkąt serka topionego ziołowego
100 ml wytrawnego białego wina
350 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
zioła prowansalskie do smaku
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Por kroję w pół krążki, obraną marchewkę ścieram
na tarce, umyte pieczarki kroję w plasterki.
Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam
warzywa, przesmażam aż się zeszklą.
Wsypuję suchą kaszę pęczak, smażę całość 2-3
minuty mieszam od czasu do czasu, wlewam wino, duszę do momentu odparowania
wina i wchłonięcia przez kaszę, zalewam bulionem warzywnym, gotuję na małym
ogniu pod przykryciem do momentu aż kaszą będzie miękka- około 30 minut w
trakcie doprawiam w trakcie do smaku ziołami, solą i pieprzem.
Pod koniec duszenia dodaję osączone z zalewy i
pokrojone suszone pomidory, oraz serek topiony, wlewam łyżkę oleju z suszonych
pomidorów, mieszam, dusze do momentu rozpuszczenia serka, przekładam potrawę na
talerz, posypuję posiekaną natką pietruszki.
Podaję od razu.
Życzę smacznego!
Pyszny i zdrowy obiadek :)chyba wpadnę do Ciebie na porcyjkę ;)
OdpowiedzUsuńNie zawsze musi być z mięsem, pycha danie
OdpowiedzUsuńSmakowite :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i pożywne danie.
OdpowiedzUsuń