Prawdziwie letni sernik, na
kruchym spodzie, masa serowa z marcepanem i czarnymi porzeczkami, smaku
dopełnia słodko kwaśna pianka śmietanowa, a pokruszone bezy to kropka nad „i „
Początkowo obawiałam się połączenia marcepanu i porzeczek, okazało się, że niepotrzebnie.
Doskonały wypiek na słodki
poczęstunek, jest pyszny!
Składniki:
Duża blacha: 28/38 cm
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
Szczypta soli
Masa serowa:
1,20 kg twarogu półtłustego
1 szklanka cukru
6 dużych jaj
1 torebka cukru z prawdziwą
wanilią
½ szklanki mleka w proszku
1 szklanka mleka 2%
10 dag miękkiego masła
10 dag startego marcepanu
1 szklanka obranej czarnej
porzeczki
Porzeczkowa pianka:
½ litra śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka czarnej porzeczki
½ szklanki cukru
100 ml wody
90 g małych bezików
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki na ciasto
umieścić w misce, wymieszać mikserem z mieszadłem do ciasta kruchego, przełożyć
ciasto na wysypaną mąką stolnicę, szybko zagnieść, zawinąć w folię i odstawić
na 15 minut do lodówki, po czym wylepić lub rozwałkować do wyłożonej pergaminem
blaszki.
Masa serowa:
Twaróg, jajka, mleko w proszku,
mleko płynne, miękkie masło, cukier, budyń, umieścić w misce, zmiksować na
gładki mus blenderem- dzięki temu twarogu nie musimy mielić, oszczędzimy sobie
czasu i mycia a masa będzie idealnie gładka, wsypujemy suchą i obraną porzeczkę
oraz starty na tarce jarzynowej marcepan, delikatnie mieszamy już łyżką.
Masę wylewamy na kruchy spód.
Wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika pieczemy 30 minut, po czym temp
zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze
około 20 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż całkiem
ostygnie.
Porzeczkowa pianka:
Obrane i umyte porzeczki
umieszczamy w rondlu, podlewamy małą ilością wody -100 ml, wsypujemy cukier i
gotujemy aż zaczną się rozpadać, gorące miksujemy blenderem na gęsty mus.
Listki żelatyny namaczamy w
zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odciskamy i dodajemy do gorącego
musu, mieszamy aż żelatyna się rozpuści.
Studzimy, po czym wkładamy na dwie
godziny do lodówki do solidnego schłodzenia, masa stężeje, ale tak ma być,
następnie miksujemy ja mikserem.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na
puszysto, ale nie całkiem na sztywno,
dodajemy masę porzeczkową, miksujemy na krem, rozkładamy na całkiem zimnym
serniku.
Posypujemy pokruszonymi
bezikami.
Chłodzimy w lodówce.
Słodkich wypieków!
Aga podstawiam talerzyk :) pyszności :)
OdpowiedzUsuńMniam jaki wspaniały, częstuję się :-)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie :) Elegancko, jak z pięciogwiazdkowej restauracji! :)
OdpowiedzUsuńTo dopiero sernik na bogato :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, aż ślinka cieknie na sam widok
OdpowiedzUsuńHmm, bogactwo smaków :D
OdpowiedzUsuńTaki sernik do kawy to skarb :) Wygląda przepysznie. Mniam :)
OdpowiedzUsuń