Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 3 lutego 2017

Hummus z czosnkiem


Mam wrażenie, że ciecierzyca nadal jest niedoceniana, a szkoda bo to cenne źródło białka, z powodzeniem może zastąpić mięso w naszej codziennej diecie , oprócz białka to bogactwo witaminy z grupy B oraz błonnika. 

Do hummusu polecam pieczywo, ta pasta do bardzo szybki i zdrowy pomysł na kolację czy śniadanie. Sama ciecierzyca jest neutralna w smaku wiec polecam podkręcić ją dodatkiem czosnku i soku z cytryny.
 Jest pyszna!



Składniki:

¾ szklanki suchej ciecierzycy
3 łyżki pasty tahini (sezamowej)
½ cytryny
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z orzechów włoskich lub zwykłej
Szczypta kminu rzymskiego
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Ciecierzycę wsypać do rondelka zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia przez 12 godzin, następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości, odsączyć , wywar zachować.

Ciecierzycę przełożyć do malaksera , dodać obrane ząbki czosnku, pastę tahini, wlać oliwę , sok z cytryny, doprawić do smaku kminem, solą i pieprzem, zmiksować na gładką masę, gdyby pasta była za gęsta dolać kilka łyżek wywaru  z gotowania, wymieszać.
Pastę przełożyć do miseczki skropić delikatnie oliwą.




Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Agatko zgadzam się z Tobą, że ciecierzyca jest pyszna. Gdy poszłam na wojnę z nadwagą bardzo się z nią zaprzyjaźniłam chociaż humusu jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja te ugotowane ziarenka jem gołe też, byle nie dużo :D

      Usuń
  2. Jestem na tak,zdecydowanie! :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić - my ostatnio zakupiliśmy filtr do wody redox fitaqua, który daje nam zdrową wodę - wprowadzamy właśnie w naszym jadłospisie zdrowe potrawy oraz właśnie zdrową wodę. Woda z tego filtra odkwasza organizm oraz zapobiega niszczycielskiemu działaniu na organizm warunków zewnętrznych.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj