Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 15 października 2017

Torcik kakaowy z powidłami





Ciasto kakaowe na pograniczu murzynka i brownie, ciężkie, wilgotne , ale nie zakalcowate, jest puszyste, przełożone warstwami powideł śliwkowych smaczne nie przesłodzone  i nie zapycha, oblane polewą i posypane prażonymi orzeszkami arachidowymi. 
Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast do filiżanki herbaty. Jego wykonanie jest bardzo proste. Gdy chcemy upiec w większej formie składniki należy podwoić.

Tortownica 20cm

Składniki:
2 jajka
10 dag masła
15 dag cukru pudru
25 dag mąki tortowej
100 ml kwaśnej 18% śmietany
100 ml zimnej wody
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 płaska łyżeczka sody Dr.Oetker
Szczypta soli
Słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia
Dowolna polewa czekoladowa do dekoracji
Prażone orzeszki arachidowe do posypania

Jak wykonać ?

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-samo dno.

W rondelku umieścić masło, wlać wodę,  wsypać kakao, kawę, cukier, podgrzać na średnim ogniu do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Zdjąć z ognia, przestudzić, gdy masa będzie wystudzona-może być letnia-dodać jajka, śmietanę oraz ekstrakt z wanilii, trzepaczką ubić lub mikserem tylko do połączenia. 
Wsypać mąkę wymieszaną z sodą oraz szczyptą soli. Wymieszać.
Wylać do tortownicy. 
Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku na grzaniu góra –dół przez około 45-50 minut-sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, najwyżej zostawić jeszcze na kilka minut piekarniku.

Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty. 
Przełożyć każdą warstwę powidłami, lekko docisnąć, wierzch polać rozpuszczoną polewa czekoladową( u mnie pomarańczowa) i posypać orzeszkami.





Słodkich wypieków!

2 komentarze:

  1. Ależ ma cudownie głęboki kolor! Musiało smakowa bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko prześlij mi kawałek, wygląda bajecznie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj