Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe nadziewane domowymi
powidłami śliwkowymi, zawinięte w roladę i posypane słodką maślaną kruszonką,
smaczne domowe ciasto. Najlepiej smakuje
z kubkiem gorącego kakao lub mleka. Nie ma osoby która by przeszła obok niego
obojętnie. Palce lizać !
Składniki na dużą blachę 25/38 cm
Ciasto:
75 dag mąki pszennej tortowej
300 ml ciepłego mleka
10 dag roztopionego masła
10 dag cukru
16 g cukru waniliowego
3 jajka
1 płaska łyżeczka soli
Maślana kruszonka:
15 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego Dr.Oetker
10 dag masła
Dodatkowo:
1 słoiczek powideł śliwkowych
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wsypać do dużej miski, dodać cukier, cukier
waniliowy, drożdże, sól, całość wymieszać łyżką, wbić jajka, wlać ciepłe ale
nie gorące mleko i łyżką wymieszać , wlać rozpuszczone lekko ciepłe masło i
całość zagniatać ręką kilka minut aż będzie gładkie , jednolite i zacznie odchodzić
od ścianek naczynia.
Przykryć ciasto ściereczką i odnieść w ciepłe miejsce na
1,5 godziny aby wyrosło.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części
, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na
dwa niezbyt cienkie placki o długości blaszki do pieczenia. Posmarować każdy
placek powidłami i zawinąć jak roladę.
Przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia,
zachowując odstęp, na środku każdej rolady zrobić nacięcie, prawie do końca, tak
aby rolady się rozłożyły, zostawić do
ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie
przygotować kruszonkę:
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać wiórki
pokrojonego zimnego masła, rozetrzeć w palcach aż otrzymamy mokra kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem, posypać
kruszonką, piec około 40 minut w temp 180*c na grzaniu góra –dół.
Słodkich wypieków!
Witam 🤗 jestem w trakcie,czekam aż wyrośnie ciasto, mam nadzieję że będzie prawie tak pysznie wyglądało i smakowało jak Twoje 😉😍
OdpowiedzUsuńWitam a za drugim razem już zwinięte ile ma wyrastać ???
OdpowiedzUsuńObojętnie na ile Pani zostawi byle podrosło. 10 minut wystarczy.
UsuńPrzepyszne ciasto, które znika w mgnieniu oka. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńWyszło pięknie. Wyrosło i smakuje wspaniale. Szkoda, że nie mogę dodać zdjęcia. Dziękuję za przepis ❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję 🥰
UsuńRobię kolejny raz. Pychota💓
UsuńCiasto zrobiłam wieczorem , przez noc znikła cała blacha 🙂musiał wszystkim smakować osobiście się nie załapałam 🤣
OdpowiedzUsuńNo to trzeba powtórzyć 😄
Usuń