Ciasto które gości w moim domu już ponad 25 lat. Piekłam je zawsze na święta Wielkanocne. Puszysty biszkopt nasączony syropem z ananasa, maślany tradycyjny krem na budyniu i chrupiąca warstwa prażonych na maśle wiórek kokosowych. To proste połączenie a jakże bogate smakowo. Po ogrzaniu rozpływa się w ustach i smakuje wyjątkowo, w towarzystwie filiżanki pysznej kawy Honduras tworzy ucztę dla podniebienia. Czego chcieć więcej?
Niech to będzie Wasz obowiązkowy wypiek na te święta.
Blaszka o wym 26/36 cm lub podobna:
Biszkopt:
5 jaj
¾ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek oleju rzepakowego
4 łyżki zimnej wody
Krem maślano budyniowy:
½ litra mleka 3,2%
1 budyń waniliowy w proszku
2 łyżki mąki pszennej
½ szklanki cukru
16 g cukru wanilinowego
30 dag masła 82%
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego-nie olejku!
1 puszka ananasa w plastrach w syropie
Posypka z wiórek:
10 dag wiórek kokosowych białych
2 łyżki masła
3 płaskie łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Blaszkę do pieczenia o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia-samo dno, boków niczym nie natłuszczać.
Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę, pod koniec wsypywać partiami cukier do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca, cały czas miksując dodawać żółtka, wlać wodę i olej, delikatnie zmiksować, na koniec wsypać przesianą przez sitko mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. To gwarancja udanego biszkoptu.
Tak przygotowane ciasto przelać do blaszki, wyrównać i piec około 35-40 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.
Krem maślano-budyniowy:
Masło wyjąć z lodówki na dwie godziny przed robieniem kremu
Szklankę mleka odlać zmiksować z budyniem i mąką pszenną, resztę mleka zagotować w rondelku z cukrem i cukrem wanilinowym, gdy się zagotuje wlać zawiesinę i ugotować gęsty budyń, gdy kilka razy zabulgocze, zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Podczas studzenia, nie mieszać masy budyniowej!
Miękkie masło utrzeć n puch, dodawać stopniowo po łyżce budyniu i zmiksować na gęsty krem, pod koniec wlać ekstrakt i ponownie wymieszać tylko do połączenia.
Zimny biszkopt nasączyć syropem z ananasów, ułożyć obok siebie całe plastry ananasa na biszkopcie, przykryć kremem budyniowym, wyrównać.
Posypka z wiórek:
W rondelku rozpuścić masło, wsypać wiórki wymieszane z cukrem pudrem, cały czas mieszając łyżką smażyć aż staną się złociste, mieszanie jest obowiązkowe ponieważ inaczej wiórki się spalą i będą gorzkie, zestawiamy z palnika gdy tylko uzyskamy chrupiący złocisty kolor. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie sypiemy na krem, delikatnie w niego wciskając. Wkładamy ciasto na całą noc do lodówki aby smaki ładnie się połączyły.
Słodkich wypieków!
Wpis powstał przy współpracy z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !