Bardzo proste i bardzo szybkie do przygotowania domowe wafelki z mlecznym i orzechowym nadzieniem. Całość zwieńczona mleczną polewą i chrupiącą posypką. Brzmi pysznie i takie właśnie są, w sam raz na słodkie niedzielne popołudnie do filiżanki gorącej kawy. Zarówno dla małych jak i dużych łasuchów.
Składniki:
3 duże suche wafle
Masa mleczna:
½ szklanki mleka 3,2%
2 łyżki cukru
15 dag miękkiego masła
1 pełna szklanka mleka w proszku
Masa czekoladowo orzechowa:
15 dag kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella
13 dag masła
1 łyżka kakao
1 szklanka orzechów laskowych
Dodatkowo:
Mleczna czekolada callebaut do polania
Dowolna cukrowa posypka(u mnie Słodki bufet Cognac)
Sposób przygotowania:
Masa mleczna;
Mleko podgrzać z cukrem, wymieszać do momentu jego rozpuszczenia. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysto wlać ostudzone mleko z cukrem i zmiksować. Następnie wsypać mleko w proszku, mieszać na wyższych obrotach aż masa stanie się kremowa i gęsta.
Masa czekoladowo-orzechowa:
Orzechy laskowe wsypać na suchą patelnię, prażyć kilka minut aż zacznie z nich schodzić skórka. Następnie ostudzić, skórkę odrzucić i drobno posiekać nożem lub w malakserze.
Miękkie masło utrzeć na puch, połączyć z nutellą, kakao i dokładnie jeszcze raz zmiksować na gęsty krem, pod koniec wsypać orzechy i wymieszać szpatułką. Pierwszy suchy wafel posmarować masą czekoladowo-orzechową, przykryć drugim waflem, rozsmarować krem mleczny i na wierzch położyć trzeci wafel, całość lekko docisnąć deską drewnianą i zostawić na godzinę, dwie w chłodnym miejscu. Następnie podzielić na małe równe prostokąty.
Mleczną czekoladę callebaut rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej z łyżeczką oleju i polewać wafle na ¼ długości, udekorować cukrową posypką i odstawić na kratkę do całkowitego stężenia czekolady.
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !