Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 11 maja 2025

Wafelki a’la knoppers z mleczną polewą callebaut

 

Bardzo proste i bardzo szybkie do przygotowania domowe wafelki  z mlecznym i orzechowym nadzieniem. Całość zwieńczona mleczną polewą  i chrupiącą posypką. Brzmi pysznie i takie właśnie  są, w sam raz na słodkie niedzielne popołudnie do filiżanki gorącej kawy. Zarówno dla małych jak i dużych łasuchów.






 

Składniki:

3 duże suche wafle


Masa mleczna:

½ szklanki mleka 3,2%

2 łyżki cukru

15 dag miękkiego masła

1 pełna szklanka mleka w proszku

 

Masa czekoladowo orzechowa:

15 dag kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella

13 dag masła

1 łyżka kakao

1 szklanka orzechów laskowych

 

Dodatkowo:

Mleczna czekolada callebaut do polania

Dowolna cukrowa posypka(u mnie Słodki bufet Cognac)

 

Sposób przygotowania:

Masa mleczna;

Mleko podgrzać z cukrem, wymieszać  do momentu jego rozpuszczenia. Wystudzić.

Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysto wlać  ostudzone mleko z cukrem i zmiksować. Następnie wsypać mleko w proszku, mieszać  na wyższych obrotach aż masa stanie się kremowa i gęsta.

 

Masa czekoladowo-orzechowa:

Orzechy laskowe wsypać na suchą patelnię, prażyć kilka minut aż zacznie z nich schodzić skórka. Następnie ostudzić, skórkę odrzucić   i drobno posiekać nożem lub w malakserze.

Miękkie masło utrzeć na puch, połączyć z nutellą, kakao i dokładnie jeszcze raz zmiksować na gęsty krem, pod koniec wsypać orzechy i wymieszać szpatułką. Pierwszy suchy wafel posmarować masą czekoladowo-orzechową, przykryć drugim waflem, rozsmarować krem mleczny i na wierzch położyć trzeci wafel, całość lekko docisnąć deską drewnianą i zostawić na godzinę, dwie w chłodnym miejscu. Następnie podzielić na małe równe prostokąty.

 Mleczną czekoladę callebaut  rozpuścić w gorącej  kąpieli wodnej z łyżeczką oleju i polewać wafle na ¼ długości, udekorować cukrową posypką i odstawić na kratkę do całkowitego stężenia czekolady.


Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy z 

Kuchnie Świata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj