Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 8 listopada 2014

Placki ziemniaczane Babci Zosi

Jakiś czas temu otrzymałam świetną paczuszkę od firmy SYS w ramach współpracy, na pierwszy rzut poszły placuszki ziemniaczane klasyczne, chciałabym się dziś z Wami podzielić opinią... placki ziemniaczane z torebki? pierwsza myśl pewnie nie będą nam smakować, no ale nic robimy .......-:)


Tak jak w przepisie,  dodałam od siebie tylko jedno duże jajko od szczęśliwej kurki, posiekaną małą cebulkę i troszkę przyprawy do ziemniaków, aby było bardziej wyraziście w smaku.




 
W składzie takich placuszków znajdują się :
-suszone ziemniaki
-skrobia ziemniaczana
-suszona cebula
-sól

Wiec składniki naturalne, za to duży plus, przygotowuje się je łatwo i szybko.





Jestem raczej wybrednym stworzeniem nie lubię gotowców, ciężko trafić w mój kulinarny gust, ale tymi placuszkami byłam mile zaskoczona,pachniało jak świeżo tartymi ziemniakami! 
Są złociste i niczym nie różnią się od tych przygotowanych od A do Z w domu.

Zjedliśmy wszystkie i było nam mało!

Można je podać z dowolnymi dodatkami,ketchupem, sosem czosnkowym,tatarskim, śmietaną 
My wolimy bez niczego-takie są dla nas najlepsze!


Opakowania produktów są estetyczne zgrabne, z wygodnym zamknięciem i przezroczystym okienkiem, 
czy produkty firmy SYS są faktycznie takie idealne? otóż nie, jak dla mnie opakowania mogłyby być ciut większe! ;-)


Jeśli chcecie zapoznać się z większą ofertą tej firmy zapraszam do sklepu internetowego:



Ja na pewno będę częstym gościem....        
                                           
                                                        Życzę smacznego ;-)


czwartek, 6 listopada 2014

Pomarańczowo-korzenny mus


  • Lubicie pomarańcze? 
  • Jeśli tak to ten post jest dla Was.....
  • Pomysł na domowy korzenny mus pomarańczowy powstał gdy kupiłam dżem pomarańczowy i był nie dobry zupełnie bez smaku,postanowiłam się zabawić i zrobić coś podobnego po swojemu,wspaniały dodatek do bułeczki czy świątecznego ciasta.



  • Składniki

    1 litr świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    1 duża pomarańcza
    5 goździków
    35 dag cukru żelującego 3:1
    sok z 1/2 cytryny
  • Sposób przygotowania

  • Z pomarańczy wyciskamy sok -ja zrobiłam to przez elektryczną wyciskarkę.
  • Jedną pomarańczę obieramy ze skórki i dokładnie z białej błonki-aby mus nie był gorzki, kroimy w kostkę dodajemy do soku wstawiamy na gaz w garnku, wsypujemy cukier żelujący oraz goździki w całości,wyciskamy sok z cytryny, całość gotujemy około 5 minut mieszając cały czas aby piana zanikła.
  • Rozlewamy do wyparzonych czystych słoiczków zakręcamy.
  • Przewracamy do góry dnem .
  • Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  •                                                                         Życzę smacznego ;-)


środa, 5 listopada 2014

Korzenne ciasteczka świąteczne

  • Listopad to dobry czas by upiec te ciasteczka na święta będą jeszcze lepsze a ich aromatem przejdzie cały dom...ach..Te są proste i zawsze się udają.
  • W grudniu zostanie nam tylko dekorowanie lukrem, koniecznie schowajcie przed łasuchami...-;)


  • Składniki

    30 dag mąki pszennej
    20 dag margaryny lub masła
    10 dag miałkiego cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    1/2 łyżeczki cynamonu
    • Sposób przygotowania

      1.
      Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier i cukier waniliowy pokrojoną margarynę, żółtka jajek, dosypujemy kardamon i cynamon składniki siekamy nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatamy gładkie ciasto.
      2.
      Zawijamy w folię i schładzamy 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkujemy na grubość 1/2 cm i foremkami wycinamy małe ciasteczka. Pieczemy w temp 180 * przez 12-15 minut.  Z podanej ilości ciasta wychodzi około 50 ciasteczek .
      3.
      Warto zachęcić do współpracy dzieci,jeśli są w domu.Ich nieograniczona fantazja sprawi ze ciastka będą naprawdę znakomicie udekorowane. Trzymamy je po upieczeniu w zakręcanym słoju lub w puszce na ciastka oczywiście chowamy przed łakomczuchami aby dotrwały do Świąt:) 
                Parę dni przed Świętami warto je polukrować.
                                                                         Życzę smacznego....

wtorek, 4 listopada 2014

Makaronowe muszle z suszonymi pomidorami i oliwkami

  • Smaczna szybka do zrobienia przekąska z makaronowych muszli nadzianych delikatnym twarożkiem i wspaniale komponujących się suszonych pomidorów i soczystych zielonych oliwek.
  • Polecam na każdy imprezowy stół.




Składniki

7-8 sztuk muszli makaronowych ja użyłam same jasne firmy: CZANIECKI
150 g kremowego twarożku naturalnego
6 suszonych pomidorów z zalewy
12 zielonych oliwek z pastą paprykową
1 ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
szczypta przyprawy z suszonymi pomidorami czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką

  • Sposób przygotowania


    Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy aby się nie sklejał,odcedzamy przelewamy zimną wodą każdą muszlę układamy na tacy osobno.

    Przygotowujemy farsz: 
    Pomidory osączamy z zalewy kroimy w drobną kostkę,oliwki kroimy na połówki,mieszamy z twarożkiem oraz posiekanym szczypiorkiem-część odłożyć do dekoracji.
    Mieszamy doprawiamy do smaku przyprawami.Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy muszle. Dekorujemy wg swojego uznania posypujemy szczypiorkiem.
    Schładzamy w lodówce podajemy.

                                                     Życzę smacznego ;-)




                                                   

        zBLOGowani.pl


Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące-Dla gości

Dziś przywołuję wspomnienie lata......

Taki miętowo-truskawkowy sernik  będzie elegancką oprawą każdej uroczystości,gości zachwyci nie tylko wyglądem ale i smakiem. Z uśmiechem na ustach kroiłabym go na talerzyki.  Jest smaczny orzeźwiający pachnie latem ...
Cudo! 
Nigdy wcześniej nie jadłam takiego połączenia smaków, pomysł zakiełkował w mojej głowie przypadkiem, zrobiłam i.....trzeba spróbować...:)

Poza sezonem można użyć innych owoców choć najlepiej smakuje z truskawką.





Składniki

ZIELONA ŁĄKA:
2 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g stopionej margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 pęczka świeżej mięty
kilka kropel zielonego barwnika do ciast

KREM:
1/2 litra śmietany kremówki
500 g sera ricotty
5 łyżeczek żelatyny spożywczej
100 g cukru pudru
1/2 kg truskawek
sok z 1 cytryny
150 ml likieru miętowego

DEKORACJA:
3 łyżki mielonych pistacji
truskawki
świeże listki mięty




Sposób przygotowania

ZIELONA ŁĄKA

jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę pszenną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną wlać zimną margarynę dodać do ubitej piany oraz dobrze posiekaną drobniutko miętą -same listki bez łodyżek, dodać kilka kropel zielonego barwnika i wymieszać.

Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm piec 20 minut w temp 160*c. 

Po upieczeniu wystudzić.


MASA:
Truskawki umyć osuszyć część zostawić do dekoracji a część odszypułkować i przekroić na połówki. 
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać serek ricottę wymieszać z żelatyną.
Masę podzielić na pół.
Białą część wyłożyć na upieczony zielony zimny spód wygładzić powciskać w masę truskawki.


Do połowy śmietany wlać likier miętowy i wymieszać.

Wyłożyć na truskawkową masę wygładzić.Udekorować truskawkami świeżymi listkami mięty i posypać wierzch mielonymi pistacjami.
Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny lub całą noc w celu schłodzenia. 


Życzę smacznego ;-)

PS. Wpisem częstuję przede wszystkim autorkę książki  http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 


Was również zachęcam do wzięcia udziału w konkursie, naprawdę warto!




Moje wypieki i desery na każdą okazję




niedziela, 2 listopada 2014

Okoń nilowy na makaronie z warzywami


  • Dzisiaj w poście propozycja  obiadowa jak w dobrej włoskiej restauracji-oryginalnie z dedykacją dla smakoszy....Pyszna ryba podana na delikatnym makaronie z warzywami, niebanalnie i smacznie. Zapraszam do eksperymentów....:)


  • Składniki

    80 dag fileta okonia nilowego
    30 dag makaronu spaghetti
    1 łyżka soku z cytryny
    20 dag marchewki
    20 dag cukinii
    1 cebula
    80 g pasty pesto bazyliowej
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka masła
    150 ml bulionu warzywnego
    150 g kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżeczka przyprawy do ryb
    sól himalajska do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
    listki świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

Filet z okonia myję osuszam ręcznikiem papierowym kroję na mniejsze kawałki,oprószam solą z każdej strony.

Pieprz cytrynowy i przyprawę do ryby mieszam w małej miseczce z oliwą z oliwek, tak przygotowaną marynatą nacieram rybkę i wkładam do naczynia żaroodpornego, odstawiam na jedną godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami. 

Rozgrzewam piekarnik do 190*c na każdym kawałku ryby kładę po małej łyżeczce bazyliowego pesto,rozsmarowuję i wkładam do piekarnika na 15-20 minut,aż ryba się upiecze.

Obraną marchewkę i cukinię ze skórką kroję w cienkie paseczki a cebulkę siekam w kosteczkę. W rondelku roztapiam masło wrzucam cebulkę i zrumieniam, następnie wlewam bulion warzywny dodaję marchewkę i duszę około 7 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszam,następnie dodaję paseczki cukinii i duszę jeszcze około 3 minuty,doprawiam warzywa solą do smaku.

 Makaron wrzucam na osolony wrzątek gotuję all dente tak jak w przepisie na opakowaniu,odcedzam i gorący mieszam ze śmietaną i dodaję do warzyw mieszam rozkładam na talerze.

Rybkę zapieczoną z pesto podaje na makaronie.

Dekoruję listkami świeżej bazylii. 


Serwuję z winem półwytrawnym białym.
                                                                               
                                                                            Życzę smacznego ;-)



    zBLOGowani.pl

sobota, 1 listopada 2014

Sernik na bogato-ze śliwką w czekoladzie


  • Serniki uwielbiam i często je piekę ....delikatna śmietankowa masa serowa połączona z wyraźnie śliwkowym spodem, polana czekoladową polewą tworzą pyszną całość.
  • Polecam to ciasto na różne okazje także świąteczne.









Składniki

Blaszka 24/28 cm

Ciasto śliwkowe:
30 dag śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji
10 dag masła
100 g brązowego cukru pudru
15 dag mąki tortowej
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg mielonego półtłustego twarogu
6 jaj
3/4 szklanki cukru
aromat cytrynowy lub śmietankowy
1 budyń śmietankowy
50 g masła
150 ml mleka 3,2%
2 łyżki śmietany 18%

Dekoracja:
polewa czekoladowa
śliwki w czekoladzie


  • Sposób przygotowania

CIASTO ŚLIWKOWE: Śliwki w czekoladzie pokroić nożem na mniejsze kawałki,włożyć do rondla dodać masło oraz cukier, podgrzać, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru,odstawić do wystygnięcia.

Gdy masa będzie chłodna wbić dwa jajka,zmiksować,cały czas mieszając wsypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto rozprowadzić w wyłożonej pergaminem formie.


  • MASA SEROWA: Twaróg zmiksować mikserem z jajkami, cukrem, olejkiem do ciasta oraz budyniem rozpuszczonym w mleku i masłem na gładką masę.

  • Wylać na śliwkowy spód całość wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika piec około 55 minut.Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową oraz śliwkami w czekoladzie.
  • Życzę smacznego :-)

Przepis bierze udział w konkursie na stronie Bazylia.pl


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj