Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 15 marca 2019

Potrawka z kurczaka


Klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Często serwowana w barach, jadłodajniach i polskich domach. Jedni uwielbiali drudzy nienawidzili. Ja darzę sentymentem.

Danie smaczne, tanie i pożywne, często takie proste przepisy wracają teraz do łask, więc pomyślałam, że dobrze by było umieścić go  na blogu .

 Najczęściej podawano ją z białym ryżem ale dodatki możemy dowolnie modyfikować, równie dobrze sprawdzi się z gotowanym razowym makaronem czy ziemniakami. Jeśli ktoś lubi ostrą nutę zamiast słodkiej papryki możemy doprawić cayenne. 

Najlepszy przepis na potrawkę jaki znam. Bardzo polecam.




Składniki:
1-1.20 kg fileta z kurczaka
½ kg mrożonej marchewki z groszkiem
2 małe cebule
1 szklanka bulionu lub rosołu
½  szklanki śmietanki 30%
½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżka soku z cytryny
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Sól morska lub jarzynka uniwersalna  do smaku
2 łyżki masła klarowanego

Dodatkowo:
Mąka pszenna  do obtoczenia mięsa
Natka pietruszki do posypania


Sposób przygotowania:
Fileta z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć jarzynką lub solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej.

 Cebulę obrać posiekać w kostkę.

W szerokim rondlu rozgrzać klarowane masło wrzucić cebulkę, zeszklić, dodać mięso i chwilę przesmażyć-około 3-5 minut. 

Wsypać mieszankę z groszku i marchewki, wlać gorący bulion i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. 
Doprawić mieloną słodką papryką , wlać śmietankę oraz sok z cytryny, gotować jeszcze chwilę mieszając aż sos zgęstnieje.

Przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki. Doskonale komponuje się z ryżem na sypko.

Smacznego J


czwartek, 14 marca 2019

Podudzia kurczaka po pekińsku


Kurczak zawsze będzie uniwersalny i doskonały jako baza do wspaniałych dań nie tylko tych pieczonych. 
Całego możemy dowolnie nadziewać a udka piec w różnych marynatach. Te podudzia są wyraziste w smaku słodko-pikantne syrop klonowy i świeżo wyciśnięta pomarańcza dodała im niebanalnego smaku. Bardzo szybko i bardzo prosto.

Wszystkie produkty do przygotowania tego przepisu znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata
Polecam!




 SKŁADNIKI:

10-12 sztuk podudzi kurczaka

Marynata:
2 łyżki ketchupu
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
½ pomarańczy
½ łyżeczki słodkiej papryki
Sól himalajska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. 
Nacieramy solą pieprzem i papryką.

W misce  mieszamy syrop klonowy , sok z wyciśniętej pomarańczy oraz sos sojowy i ketchup do jednolitej konsystencji, wkładamy podudzia, dokładnie obtaczamy w marynacie.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc aby mięso naszło przyprawami.

Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego ,polewamy resztą marynaty, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 50-55 minut –aż mięso nabierze złoto-brązowego koloru.

Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego!


środa, 13 marca 2019

Filet z indyka duszony w sosie porowo-koperkowym


Delikatne mięso jakim jest filet z indyka duszone w aromatycznym sosie porowo-koperkowym, pyszne , pożywne danie które możesz podać z gotowanymi ziemniakami czy ryżem na sypko.
Całość robi się bardzo szybko i w jednym naczyniu-garnku lub głębszej patelni. Smakuje wybornie.






SKŁADNIKI:

1kg fileta z indyka
2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy do drobiu
1 por
3 ząbki czosnku
3 łyżki klarowanego masła
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
100 g sera dowolnego pleśniowego 
100 ml białego wytrawnego wina-można pominąć
Pęczek posiekanego koperku
Sól i pieprz do smaku


SPOSÓB WYKONANIA:

Fileta z indyka myjemy, osuszamy kroimy na grubsze cm plastry, oprószamy z każdej strony uniwersalną przyprawą do drobiu, odstawiamy na 30 minut w temp pokojowej.

Na patelni na rozpuszczonym klarowanym maśle podsmażamy  indyka (z obu stron). Po kilku minutach dodajemy pokrojony na plasterki por oraz czosnek, podlewamy wytrawnym winem dusimy do odparowania soku.

Po ok. 10-12 minutach wlewamy  śmietankę, dodajemy pokrojony na kawałki pleśniowy ser  drobno pokrojony koperek, oraz pieprz i sól. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 10-15 minut na bardzo małym ogniu. Aż sos zgęstnieje.

Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub na sypko z ryżem.




Smacznego J





poniedziałek, 11 marca 2019

Amerykańskie misie-Pancakes z syropem klonowym


Proste do wykonania amerykańskie pancakes , najlepsze na śniadanie. 

Puszyste i bardzo smaczne  Udają się za każdym razem. Smażone na małej patelence w kształcie misia, ale równie dobrze usmażymy je na zwykłej, przysmak dzieci –może pamiętacie je z dzieciństwa? 

Polane syropem klonowym i podane z dowolnymi owocami  to propozycja na drugie śniadanie. Czy może być prościej? Chyba nie!  
Pycha :) 




Składniki dla 4 osób:

2 czubate  szklanki maki tortowej
2 duże jajka
1,5 szklanki mleka 3,2%
75 g masła 82%
3  płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
dowolne owoce do podania

Sposób wykonania:

Jajka wbić do miski wsypać cukier,  roztrzepać mikserem lub przy pomocy rózgi kuchennej( piana powinna być puszysta) dodać mleko, roztopione i ostudzone masło i wymieszać rózgą kuchenną.
Bezpośrednio do mieszanki  wsypać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiego ciasta.

Smażyć na lekko natłuszczonej masłem nieprzywierającej patelni z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki.

Podawać  polane syropem klonowym, płynnym miodem, świeżymi owocami lub bitą śmietaną .



Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy z firmą

sobota, 9 marca 2019

Familijna pychotka


To ciasto to mój osobisty faworyt wśród warstwowych, przekładanych ciast. Polecane na ważne uroczystości rodzinne. Bardzo pyszne.

Wilgotny czekoladowy biszkopt nasączony dodatkowo ponczem z nalewki z kremem budyniowym o smaku nutelli, cienka warstwa kwaśnego dżemu dla przełamania smaku  i warstwa puszystej bitej śmietanki posypana tartą gorzką czekoladą. 

Wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecany także osobom które pieką ciasta tylko od święta. 
Dobrze podzielne prawie jak tortowe. Jednym słowem godne uwagi.





SKŁADNIKI:

Ciasto biszkoptowe:

5 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka cukru +1/2 szklanki
4 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody

Poncz:
½ szklanki dowolnej nalewki (wiśniowa, porzeczkowa, aroniowa)
½ szklanki przegotowanej wody

Krem czekoladowy:
½ litra mleka 3,2%
20 dag masła 82%
4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
1 żółtko
3 łyżki cukru

Krem śmietanowy:
400 ml śmietany kremówki
2 pełne łyżki mleka w proszku
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
¼ szklanki gorącej wody

Dodatkowo:
10 dag gorzkiej czekolady
1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 duża paczka herbatników maślanych

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.

 Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.

Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.

Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- ja miałam o wym 27/39 cm. Piec 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu całkiem zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty.

KREM CZEKOLADOWY:
400 ml mleka przelać do rondelka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
W reszcie mleka rozrobić budynie i żółtko-dokładnie aby masa była jednolita. Wlać do gorącego gotującego się mleka, mieszać aż powstanie gęsty budyń.
Zestawić z ognia. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch , następnie miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu i nutellę, aż powstanie gęsty krem.

KREM ŚMIETANOWY:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec mieszamy z cukrem pudrem i mlekiem w proszku, wlewamy płynną żelatynę, ponownie miksujemy.


PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Jeden blat biszkopta ponownie umieszczamy w foremce, nasączamy połową nalewki wymieszanej z wodą, wykładamy połowę kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem , nasączamy resztą ponczu, smarujemy resztą kremu czekoladowego, układamy warstwę maślanych herbatników, smarujemy dżemem porzeczkowym, przykrywamy warstwą herbatników, wykładamy masę śmietanową. 
Posypujemy tartą gorzką czekoladą. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.





Słodkich wypieków! 



poniedziałek, 4 marca 2019

Tarta serowa z cukinią i pomidorkami koktajlowymi


Smaczna i tania wytrawna tarta na cieście francuskim z serowym nadzieniem z cukinią i pomidorkami koktajlowymi, podana na ciepło od razu po wyjęciu z pieca, doskonały pomysł na przekąskę lub kolację.




Forma 23/29 cm

SKŁADNIKI:
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
Nadzienie:
1 cukinia
7-8 sztuk pomidorków koktajlowych lub cherry
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 jajka
200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
100 g ostrego sera żółtego np. cheddar
50 g sera pleśniowego blue
1 łyżeczka  masła
1 łyżeczka ulubionej ziołowej przyprawy do zapiekanek
½ łyżeczki soli
Szczypta pieprzu do smaku
Szczypta mielonej  gałki muszkatołowej  do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200*c

Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, wyłożyć dno i boki  formy do tarty, lekko docisnąć. Wyłożyć papierem na wierzchu ciasta , wysypać kuleczki ceramiczne lub groch celem obciążenia, podpiec 10-15 minut w piekarniku .

W tym czasie przygotować nadzienie:
Cebulę obrać pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, dodać cebulę, zeszklić, dodać pokrojoną na pół plasterki cukinię smażyć dwie minuty, zestawić z ognia.


Jajka roztrzepać rózgą kuchenną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać jogurt  lub śmietanę, doprawić solą i ziołami oraz szczyptą mielonej gałki i pieprzu do smaku, całość dobrze wymieszać, dodać starty na tarce żółty ser.

Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wyłożyć nadzienie z cukinii  i cebuli, wylać masę jajeczno-serową, dobrze rozprowadzić, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki i plasterki sera pleśniowego. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200*c i zapiekać około 25 minut.
Podawać od razu po wyjęciu z pieca.


Smacznego!

piątek, 1 marca 2019

Sos tatarski z kaparami


Bardzo prosty,  pyszny i niezastąpiony sos tatarski do jajek czy pieczonych mięs, z dodatkiem kaparów smakuje wyśmienicie.

Idealny dodatek na Wielkanocny stół. Polecam jest smaczny J




Składniki:

1 szklanka marynowanych grzybów
¼ szklanki kaparów z zalewy
4 ogórki konserwowe
1 cebula
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
Szczypta pieprzu do smaku
Szczypta soli do smaku
Szczypta cukru
½ pęczka natki pietruszki lub koperku


Sposób przygotowania:

Obraną cebulę i ogórki konserwowe posiekać w drobną kostkę, przełożyć do miski. 
Kapary osączyć z zalewy, drobno pokroić dodać do cebuli, dorzucić posiekaną natkę pietruszki lub koperek , dodać majonez oraz śmietanę lub jogurt, doprawić do smaku szczyptą soli, cukru i pieprzu , wymieszać, odstawić  do lodówki aby sos się przegryzł.

Smacznego J
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj