Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 20 października 2014

Falbanki z cukinią i łososiem o smaku Tapas

  • Makaron ...makaron...uwielbiam makarony z różnymi sosami-czasem myślę że, powinnam była urodzić się we Włoszech......To szybkie i łatwe danie obiadowe, czy nawet ciepła kolacja po całym dniu pracy dla rodziny, przygotowanie zajmie niecałe 25 minut :) patent dla osób ceniących swój czas.
  • Danie mieszamy ze sobą dopiero na talerzu...mniam!
  • Pomysł na konkurs miałam od razu bo często do danie robię ale jak przyszło kupić serek Apetina zaczęło graniczyć to z cudem-nigdzie go nie było, chciałam użyć zwykłego śmietankowego aby nic nie zabiło smaku delikatnego łososia, z pewnymi obawami użyłam o smaku TAPAS bo tylko ten znalazłam jako jeden na sklepowej półce leżał i czekał jakby na mnie,na szczęście jest delikatny i wszytko współgrało się cudownie!
  • Czeka Was sama przyjemność z degustacji...-:)



Składniki

250 g makaronu falbanki

Sos:
1 młoda cukinia
100 g wędzonego łososia w plastrach
125 g serka kremowego TAPAS Apetina
1/2 cebuli
4 ząbki czosnku
pęczek świeżego koperku
4 łyżki mleka 3,2%
2 łyżki soku z cytryny
świeżo mielony czarny pieprz
sól morska do smaku
5-6 łyżek oliwy
  •  Sposób przygotowania


 Makaron gotujemy w odrobinie oliwy jak w przepisie na opakowaniu.
                                                          Odcedzamy trzymamy w cieple.


 Sos: 
Cukinię myjemy,czosnek i cebulę obieramy siekamy drobno szklimy na oliwie, po chwili dodajemy pokrojoną cukinię i dusimy około 6-7 minut,



dodajemy pokrojonego łososia oraz posiekany świeżo umyty koperek oraz serek, wlewamy mleko mieszamy,doprawiamy do smaku przyprawami zagotowujemy odstawiamy. 



Ciepły makaron rozkładamy na talerze polewamy sosem i podajemy od razu.

Proste a jakże smaczne...;-)

Dania z serkami kremowymi

niedziela, 19 października 2014

Amerykańskie naleśniki z serkiem waniliowym dżemem wiśniowym i sosem czekoladowym

  • Nie ukrywam, gdy tylko zobaczyłam akcję na durszlaku- Dżem dobry pobudka od razu wiedziałam,  że zrobię moje ulubione naleśniki z serkiem waniliowym,  soczystym dżemem wiśniowym i rozpływającą się w ustach polewą czekoladową,całe przygotowanie zajęło mi 30 minut więc jak najbardziej polecam na śniadanie!
  • Małe okrągłe placuszki z pyszną warstwową wkładką polane domowym sosem czekoladowym tworzą wspaniały efekt dla oczu i podniebienia, pycha...
  • Przekonajcie się sami i trzymajcie za mnie kciuki,  bo to mój pierwszy wpis do konkursowej akcji..:)






Składniki

Ciasto:
3 jajka
1 szklanka mleka 3,2%
1 czubata szklanka mąki pszennej
masło lub olej do smażenia

Nadzienie:
dżem wiśniowy Łowicz
200 g serka homogenizowanego waniliowego

Sos czekoladowy:
1 szklanka mleka
50 g gorzkiej czekolady
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka kakao
3 łyżki cukru


  • Sposób przygotowania

    1.
    Ciasto: Jajka ubić na pulchną pianę mikserem wlać mleko wsypać mąkę i zmiksować gładkie gęste ciasto.Odstawić na 15 minut aby "odpoczęło"po czym smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu nieduże okrągłe naleśniki.



    2.
    Sos czekoladowy: Czekoladę gorzką połamać na kawałki zagotować z połową szklanki mleka z cukrem, w drugiej połowie rozrobić kakao i mąkę ziemniaczaną wlać roztwór do gotującego się mleka i ugotować sos czekoladowy.



    3.
    Naleśniki smarować dżemem wiśniowym oraz twarożkiem układać warstwowo na wierzchu polać sosem czekoladowym udekorować świeżą melisą i podawać.


    Wyglądają pysznie prawda?
    Smacznego..-:)
    Dżem dobry, pobudka

sobota, 18 października 2014

Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami

  • Mamy weekend a u mnie musi być ciasto jak już wiecie,  tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny.
  • Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół......


 




Składniki

Blaszka o wym 24/42 cm

Ciasto makowe:
6 jajek
200 g masła lub margaryny
1 szklanka maki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki suchego maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe
4 białka jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wiórek kokosowych białych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
80 dag winnych jabłek (po obraniu)
2 galaretki agrestowe
3/4 szklanki wody
3 łyżki cukru
1 łyżka masła

Masa budyniowa:
1 budyń na 750 ml mleka
2,5 szklanki mleka
1 łyżka mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła lub dobrej margaryny

Dodatkowo:
1 puszka gotowego kajmaku
80 g wiórek kokosowych białych

  • Sposób przygotowania

    1.
    CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę dodać do ciasta delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej o podanych wymiarach. Piec około 40 minut w temp 180*c. Po wystudzeniu całkiem zimne przeciąć wzdłuż na połowę.
    2.
    CIASTO KOKOSOWE: Białka jaj ubić na lśniącą sztywną pianę pod koniec ubijania wsypać cukier,zmiksować,dodać wiórka i proszek do pieczenia,wymieszać.Przełożyć do blaszki o takich samych wymiarach jak piekliśmy ciasto makowe,wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wystudzić
    3.
    MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w plastry dodać masło i cukier chwilę podprażyć aż zaczną być miękkie,następnie wlać wodę gotować całość 2 minuty, po czym zestawić z ognia wsypać galaretki,mieszać do całkowitego rozpuszczenia,zostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
    4.
    MASA BUDYNIOWA: Część mleka zagotować z cukrem,budyń z mąką roztrzepać w pozostałym mleku wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem.
    5.
    PRZEŁOŻENIE: Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową przykryć drugą warstwą makową wylać tężejące jabłka z galaretką przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami.
    Imieniny u cioci

piątek, 17 października 2014

Serowe sakiewki z kantalupą


  • Dziś w poście znów na słodko....
  • Pyszne serowe sakiewki z niespodzianką w środku egzotyczną kandyzowaną kantalupą-odmianą melona,było mega słodko i apetycznie!








Składniki

Ciasto serowe:
200 g twarożku mielonego
300 g mąki tortowej
16 g cukru waniliowego
8 łyżek mleka
5 łyżek oleju roślinnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nadzienie:
300 g twarożku mielonego
100 g kandyzowanej kantalupy SKWORCU
2 żółtka
2 czubate łyżki cukru
1 czubata łyżka startej skórki z cytryny
1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania


Ciasto: Zmielony twarożek rozcieramy z mlekiem, olejem szczyptą soli i cukrem waniliowym,mieszamy z mąką wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i zagniatamy szybko ciasto.

Nadzienie: Kandyzowaną kantalupę kroimy w drobną kostkę


mieszamy z twarożkiem dodajemy żółtka i cukier oraz skórkę startą z cytryny,mieszamy wszytko razem dokładnie.

Ciasto wałkujemy na prostokąt tniemy na około 14 równych części -prostokątów nakładamy łyżeczką na środek ciasta nadzienie ,

brzegi lekko podnosimy i zlepiamy w niewielkie sakiewki.Wkładamy do nagrzanego do 170*c i pieczemy około 30 minut do koloru złocisto-brązowego.
Życzę smacznego!






czwartek, 16 października 2014

Wstążki z sosem serowo-orzechowym

  • Dziś na blogu danie które powstało dzięki małej współpracy z makaronami MIĘDZYBRODZKI 
  • Oryginalnie i harmonijnie skomponowane składniki tworzą syte i szybkie danie obiadowe miłe dla oka a co najważniejsze dla podniebienia, miłośnicy pleśniowych serów będą zachwyceni!






Składniki

250 g makaronu wstążki-użyłam Międzybrodzki

Sos:
100 g sera pleśniowego
200 g śmietany 18%
5 łyżek mleka 3,2%
90 g orzechów włoskich
1 mała cebulka
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1/2 pęczka natki pietruszki
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy tak jak w przepisie na opakowaniu.
Odcedzamy.




Sos: Orzechy włoskie rozdrabniamy delikatnie w woreczku foliowym tłuczkiem do mięsa lub wałkiem.
Cebulę i czosnek obieramy siekamy drobniutko,szklimy w garnku z dodatkiem oleju,

wrzucamy orzechy, całość smażymy 2 minuty cały czas mieszając.







Dodajemy rozdrobniony ser wlewamy śmietanę i posiekaną natkę całość gotujemy do rozpuszczenia sera,wlewamy mleko,doprawiamy do smaku solą i pieprzem,zagotowujemy odstawiamy. 

Makaron rozkładamy na talerze polewamy przygotowanym sosem.




środa, 15 października 2014

Grzaniec korzenny

  • Nastają ponure i chłodne dni, mąż nie zawsze chce przytulać...:)
  • za sprawą takiego bezalkoholowego grzańca skutecznie rozgrzejesz się w ciepłym mieszkaniu, polecam dla każdego!
  • Do napoju użyłam anyżku gwiaździstego firmy SKWORCU
  • Było pysznie i rozgrzewająco....






  • Składniki

    300 ml soku jabłkowego
    garść świeżych malin-mogą być mrożone
    2 laski cynamonu
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 pomarańczy
    4 goździki
    1 gwiazdka anyżku Skworcu
    2 łyżki cukru trzcinowego
  • Sposób przygotowania

  • Sok jabłkowy wlewamy do rondelka dodajemy laski cynamonu,
  • anyżek,wsypujemy garść malin i zagotowujemy,dodajemy goździki sok z cytryny,pomarańczę,szorujemy pod bieżącą wodą kroimy na grube plastry i dodajemy do grzańca,
  • wsypujemy cukier i mieszamy.Wszytko razem gotujemy na wolniutkim ogniu około 3 minuty.
  • Rozlewamy do szklanek podajemy od razu.
  • Życzę smacznego!
  • Rozgrzewające napoje na jesień       Rozgrzej się na jesień

wtorek, 14 października 2014

Sernik z jabłkami karmelizowanymi w pomarańczach

  • Dziś w poście na słodko...
  • Sernik...moje ulubione ciasto...uwielbiam piec serniki,  za każdym razem można zrobić go inaczej, tym razem pobawiłam się smakami winnych jabłek i soczystych pomarańczy, w takiej formie teraz smakują najlepiej!



  • Składniki

    Blaszka o wym 24/28 cm

    Ciasto:
    1 czubata szklanka mąki pszennej
    10 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    1 łyżka śmietany 18%
    3 łyżki cukru do wypieków
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika


    Masa:
    1 kg twarogu
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    olejek pomarańczowy do ciasta
    1 budyń śmietankowy
    150 ml mleka 3,2%
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki kaszy manny

    Jabłka karmelizowane:
    3 duże jabłka winne
    1/2 szklanki syropu pomarańczowego
    30 g płatków migdałowych
  • Sposób przygotowania

  • Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • Schłodzonym ciastem,wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę.

  • Masa: Zmielony twaróg miksujemy z jajkami oraz cukrem dodajemy budyń rozpuszczony w mleku,śmietanę,kasze mannę oraz olejek,mieszamy krótko mikserem,tak aby składniki się połączyły.
  • Na ciasto wylać masę serową, wygładzić łyżką.

Karmelizowane jabłka: Jabłka oskrobać wydrążyć z nasion pokroić na grube plastry.w rondelku zagotować syrop pomarańczowy wrzucić jabłka i szybko obsmażyć delikatnie mieszając.



Odstawić chwilę przestudzić osączyć i wyłożyć na wierzchu sernika,posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 55 minut. Studzić ciasto przy otwartych drzwiczkach.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj