Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 30 stycznia 2019

Prosty chleb pszenno-żytni


Bardzo prosty do przygotowania,  domowy chlebek na śniadanie,  na bazie suszonego zakwasu który jest dużym ułatwieniem, bo nie każdemu robienie zakwasu wychodzi.

 Pszenno-żytni, o chrupiącej skórce i wilgotnym i puszystym środku.

Przepis na jeden bochenek godny wypróbowania. Polecam.

SKŁADNIKI:
35 dag mąki pszennej typ 550
15 dag mąki żytniej typ 720 Młynomag
1 torebka  suszonych drożdży
1  torebka suszonego zakwasu Dr.Oetker
1 łyżka oliwy z bazylią
1,5 łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki ziołowej przyprawy do chleba np. z kminkiem
400 ml ciepłej wody

Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią oraz solą, przyprawą do chleba, cukrem , wsypać drożdze i suszony zakwas ,ponownie wymieszać, wlać łyżkę oliwy aromatyzowanej bazylią oraz ciepłą wodę, całość dokładnie wyrobić aż powstanie gładkie jednolie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, po tym czasie ponownie krótko wyrobić, przełożyć   do natłuszczonej masłem prostokątnej  foremki (ja miałam ceramiczną ) do wypieku chleba ,wyrównać dłońmi zwilżonymi wodą,  ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200*c na grzaniu góra dół przez 45 minut, po wyjęciu z formy studzić na kratce.
Najlepiej smakuje świeży po ostygnięciu  z prawdziwym masełkiem.







Smacznego! 

wtorek, 29 stycznia 2019

Karkówka z warzywami po cygańsku


 Pożywny obiad mięsny z warzywami z jednego naczynia żaroodpornego, wystarczy tylko natrzeć przyprawami mięso, krótko obsmażyć , obłożyć surowymi  pokrojonymi warzywami i zalać pomidorowym sosem z ketchupem. Po dwóch godzinach gotowe! Trochę niewdzięczne do fotografowania ale całkiem smaczne danie. Mięsożercy bedą zachwyceni.






SKŁADNIKI:

1,3-1,5 kg chudej karkówki wieprzowej
40 dag świeżych pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 cebule
1 cebula czerwona
Sól morska do posypania
Przyprawa do wieprzowiny do smaku
Mąka pszenna do obtoczenia
2-3 łyżki oleju do obsmażenia

Sos pomidorowy:

1 szklanka zimnej wody
20 dag koncentratu pomidorowego
½ szklanki  ketchupu pikantnego
4 ząbki czosnku
3 łyżki octu winnego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
¼ łyżeczki ostrej papryki
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Pęczek natki pietruszki do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić na grubsze plastry, obsypać przyprawą do wieprzowiny i solą, obtoczyć w mące pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. 

Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego tak aby plastry lekko nachodziły na siebie.

Cebulę białą i czerwoną  obrać, pokroić na ćwiartki, ułożyć na mięsie, paprykę umyć pokroić w cienkie paski, pieczarki na połówki , ułożyć wszystko na cebuli .

Sos:
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w rondelku, doprawić do smaku cukrem, octem winnym oraz papryką słodką, ostrą i  solą, dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek, całość wmieszać do uzyskania jednolitego sosu, polać  równomiernie warzywa.

Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową, piec 1,5-2 godziny w 200*c na grzaniu góra dół. W trakcie pieczenia, lekko przemieszać.

Podawać z gotowanymi ziemniakami posypane natką pietruszki.

Smacznego J





poniedziałek, 28 stycznia 2019

Brownie z gorzkiej czekolady z malinami



Czekolada to magia! Za oknem pogoda wcale nie zimowa, można powiedzieć listopadowa, trzeba się ratować słodkościami choć wchodzą w boczki jak nie wiem co :D

Brownie z malinami to kawałek czekoladowych endrofin szczęścia w połączeniu z filiżanką gorącej kawy Konesso doda niesamowitej energii. Szybko poprawia humor. A to jeden z powodów,  aby nie odmawiać sobie czekoladowych przysmaków,

Słodkość której trudno się oprzeć, deser jest banalnie prosty do zrobienia . Polecam .




SKŁADNIKI:
20 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
20 dag masła 82%
1 czubata szklanka dość drobnego brązowego cukru
2 łyżki kakao lub czekolady w proszku
4 jajka
1 1/3 szklanki mąki pszennej
¼  łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag  świeżych lub  mrożonych malin

Sposób przygotowania:
Masło przełożyć do rondelka podgrzać i rozpuścić. 

Do ciepłego dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 3 minuty, po czym wymieszać do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji.


Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę, wlać płynną czekoladę z masłem, zmiksować  na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem. 

Ciasto wylać na blaszkę o wym 23/27 cm, na wierzchu rozsypać świeże lub mrożone maliny (bez rozmrażania).
Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30/35 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić.








Słodkich wypieków :) 

piątek, 25 stycznia 2019

Krupnik warzywno jaglany


Zupy uwielbiam , szczególnie te gotowane w sezonie zimowym z dużą ilością kaszy i warzyw.
Dziś propozycja na warzywny krupnik z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, miska takiej gorącej pożywnej zupy wspaniale rozgrzeje po powrocie z zimowego spaceru.

A jak u Was z zupami? 





SKŁADNIKI:
7 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
½ pora
1 cebula
1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
½ szklanki mrożonego groszku
7-8 sztuk mrożonej brukselki
½ szklanki soczewicy czerwonej
½ szklanki kaszy jaglanej
2 litry domowego bulionu lub rosołu
1 czubata łyżka masła klarowanego
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
6 ziarenek pieprzu ziarnistego
Pęczek posiekanej natki pietruszki
Sól morska do smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę pokroić w kostkę. 

W  garnku rozpuścić klarowane masło, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki , oraz  pokrojoną  marchewkę, seler i pietruszkę. 

Wsypać kaszę jaglaną oraz soczewicę. Chwilę przesmażyć, od czasu do czasu zamieszać.

 Dodać pozostałe -mrożone warzywa i pokrojony por. 

Całość zalać bulionem lub rosołem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, doprowadzić do wrzenia, posolić do smaku,  gotować na wolnym ogniu pod przykryciem  około 25-30 minut.


Przed podaniem posypać natką pietruszki.


Smacznego J



czwartek, 24 stycznia 2019

Pstrąg w rozmarynie pieczony na ziemniakach z salsą z pieczonej papryki

 Świeża ryba to rarytas sam w sobie, pstrągi mogłabym jeść codziennie. Delikatny smak ryby łatwo zagłuszyć więc pierwsza zasada dotycząca przyprawiania brzmi: nie przesadzić, doskonale skomponowana mieszanka Vegeta Natur do ryb i owoców morza w zupełności wystarczy,  można dodać jeszcze odrobinę soli morskiej i już !


Pstrąg ma smaczne chude mięso i doskonale nadaje się do pieczenia, podany na chrupiących pieczonych ziemniakach z dodatkiem wspaniałej salsy z pieczonej papryki  to propozycja na obiad z piekarnika. Pachnie obłędnie w całym domu po wyjęciu z pieca. I nie trzeba robić specjalnie wielkich zakupów , żeby raczyć się pysznym daniem. Włączajcie więc świeże ryby do codziennego menu. Warto!




SKŁADNIKI:
2 świeże pstrągi
4 plastry zimnego masła
6 plasterków cytryny
4 gałązki świeżego rozmarynu
Płatki soli morskiej do smaku

1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
2 łyżki przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków 
½ łyżeczki przyprawy Vegeta Natur
1 główka czosnku do pieczenia
2 łyżki oliwy

Salsa z pieczonej papryki:
2 czerwone papryki
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku






SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obrać ze skórki pokroić na grubsze plastry, oprószyć przyprawą do ziemniaków i przyprawą uniwersalną Vegeta Natur , skropić oliwą i przemieszać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z przeciętą na pół główką czosnku, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra-dół piec około 25-30 minut (od czasu do czasu przemieszać podczas pieczenia)


Ryby umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać z każdej strony solą oraz przyprawą do ryb, w środek włożyć po 2 plastry masła oraz cytryny i gałązkę rozmarynu. 

Na wierzchu na środku ułożyć plasterek cytryny i gałązkę rozmarynu związać bawełnianą nicią.




Ułożyć ryby na podpieczonych ziemniakach i piec razem jeszcze 15-20 minut. 

Przed końcem pieczenia nakłuć rybę widelcem przy kręgosłupie. Jeśli mięso jest miękkie i białe to znak, że ryba jest gotowa.

SALSA PAPRYKOWA:
Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć  na pergaminie w blaszce do pieczenia, posypać solą, skropić oliwą i piec w nagrzanym do 220c piekarniku na termoobiegu przez 30 minut, aż skórka papryk sczernieje, na 15 minut przed końcem pieczenia dołożyć do papryki obrane  ząbki czosnku.

Upieczoną paprykę obrać ze skórki przełożyć do malaksera razem z sokiem który wytworzył się podczas pieczenia, doprawić sokiem z cytryny , szczyptą soli i pieprzu i zmiksować.

Gotowe danie ułożyć na talerzu podawać z salsą z pieczonej papryki.




SMACZNEGO :) 

Wpis dodaję do Akcji Inspirowane Naturą 

wtorek, 22 stycznia 2019

Gofry szpinakowo-jaglane z twarożkiem pomidorami i rzodkiewką

Gofry na wytrawnie uwielbiamy tak samo jak te w wersji na słodko. Pomysł na nie wpadł  gdy zostało mi kaszy jaglanej z obiadu, wystarczyło ją tylko zmiksować z jajkami i szpinakiem doprawić przyprawą Vegeta Natur  upiec gofry  i tak powstała ta kanapka na zielono. Przywołujemy wiosnę a co ! To propozycja na zdrowe śniadanie. 


Tak podane zachęcają do konsumpcji  doskonale smakują na zimno zamiast kromki chleba. 
Nie sposób przecenić właściwości takiej dobrze zbilansowanej kanapki, gdzie niczego nie jest za dużo, a jednocześnie niczego nie brakuje. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny, gwarantuję, że zjedzą ją nawet dzieci.






Składniki na 3 gofry:
1 pełna szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
2 wiejskie jajka
150 ml mleka
Duża garść świeżego szpinaku
2 pełne łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej
½ łyżeczki Vegeta Natur
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta świeżo mielonego pieprzu

Dodatki:
2 duże  pomidory
15 dag twarożku ze szczypiorkiem lub naturalnego
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek posiekanego szczypiorku z dymki


Kaszę jaglaną wsypać do malaksera lub kielicha blendera, wbić jajka, dodać szpinak, doprawić przyprawą Vegeta Natur oraz świeżo mielonym pieprzem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na gładkie ciasto.

Nalewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę, piec około 4-5 minut po upieczeniu gofry przełożyć na kratkę.

Gdy lekko ostygną, obłożyć pokrojonymi w grubsze plastry pomidorami, serkiem, rzodkiewką, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać.


#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura






SMACZNEGO :) 

poniedziałek, 21 stycznia 2019

Paprykowe miseczki faszerowane kaszą jaglaną ze szpinakiem i mięsem z indyka


Pod względem pogody nie są to nasze ulubione miesiące, aby nie dopuścić do wychłodzenia organizmu , musimy starannie dbać o to co jemy. Nasze menu powinno być lekkie i zdrowe ale bogate w składniki,  sycące i rozgrzewające . Wypada spojrzeć łaskawszym okiem na zdrową kaszę jaglaną i papryki które teraz są łatwo dostępne i obfitują w wiele cennych składników i można wyczarować naprawdę wiele zdrowych dań.

Paprykowe miseczki nadziewane kaszą jaglaną z delikatnym mięsem z indyka i szpinakiem to pełnowartościowe zdrowe danie składające się w pełni ze zdrowych składników. Cudowny zapach lekko pikantny smak, naturalnie doprawione przyprawami Vegeta Natur

To danie sprawi , że nie przejdziesz koło niego obojętnie! Polecam zarówno na smaczny obiad jak i ciepłę kolację. Jest pyszne.







SKŁADNIKI Na 4 porcje:

2 papryki żółte
2 papryki czerwone
15 dag kaszy jaglanej
40 dag mięsa mielonego z indyka
20 dag świeżego szpinaku
3 cebulki dymki ze szczypiorem
3 ząbki czosnku
3 łyżki passaty pomidorowej
20 dag sera ricotta
Sól morska do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Papryki  umyj, przekrój wzdłuż na połowę, delikatnie aby nie uszkodzić ogonków, wydrąż gniazda nasienne, włóż do naczynia żaroodpornego.

Kaszę jaglaną wsyp do suchego garnka upraż , aż  zacznie wydzielać intensywny aromat-to sprawi, że kasza pozbywa się charakterystycznej goryczki.  Zalej ostrożnie  gorącą osoloną wodą, ugotuj na sypko. Ostudź.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj w kostkę, osobno szczypiorek z dymki który będzie służył do posypania gotowego dania, dodaj do mięsa mielonego z indyka, połącz z wystudzoną kaszą jaglaną, dodaj passatę pomidorową,  serek ricotta oraz posiekany szpinak, całość dopraw przyprawą Vegeta Natur do mięsa mielonego i przyprawą z chili, szczyptą soli morskiej dokładnie wymieszaj.

Paprykowe miseczki napełnij mięsnym farszem. Do środka naczynia wlej bulion warzywny , naczynie przykryj pokrywą lub folią aluminiową. 

Włóż do nagrzanego do 185*c piekarnika i zapiekaj około 50 minut-aż papryka będzie miękka, przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem z dymki, podawaj gorące po wyjęciu z pieca.



Bulion warzywny Vegeta Natur nie zawiera dodatku glutaminianu sodu. Bogata mieszanka warzyw i przypraw: marchewki, cebuli, pora, pietruszki, selera, czosnku i lubczyku zamknięta w jednej małej kostce, z oliwą z oliwek, solą morską to idealne rozwiązanie do przygotowanie dań od kuchni tradycyjnej po nowoczesną. 


Bez dodatku glutaminianu sodu
Bez sztucznych barwników i aromatów
Z oliwą z oliwek

Z solą morską


#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura





SMACZNEGO :) 
Wpis dodaję do Akcji konkursowej 
Inspirowane Naturą 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj