Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 27 sierpnia 2015

Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym

  •  Nie byłabym sobą gdybym nie nakombinowała....
  • Drożdżowy pieróg nadziany farszem z mięsa mielonego, kurek, cukinii, doprawiony szczyptą pikantnego chilli posypany startym serem to doskonały pomysł na obiad, ciasto drożdżowe dzięki dodatkowi majonezu jest wspaniale puszyste, rozeszły się w mig więc smakowało, polecam!
  • Danie prezentuje się na talerzu Jesień-Autumn Porcelana Bogucice





  • Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    25 dag mąki pszennej
    25 dag mąki krupczatki
    3 dag drożdży
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    2 czubate łyżki majonezu

  • Farsz:
    40 dag mięsa mielonego
    1/2 cukinii
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chili
    20 dag świeżych kurek
    15 dag sera żółtego
    3 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    przyprawa do mięsa mielonego do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką krupczatką oraz solą. Ciepłą wodę połączyć z mlekiem oraz cukrem, dodać drożdże, oprószyć mąką i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia, wymieszać z mąką, dodać majonez i wyrobić elastyczne ciasto, będzie się ono trochę kleić i będzie oporne ale tak ma być.

Wyrobione ciasto zostawiamy w spokoju do wyrośnięcia w ciepłym miejscu-około 45 minut.



Kurki opłukać większe pokroić na mniejsze kawałki, udusić na łyżce masła około 5 minut.

Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy mięso mielone, oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz, brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach, 



 układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.Podajemy gorące.



Smacznego !

Pora na kurki 2015

7 komentarzy:

  1. Mmm, świetny miałaś pomysł, wygląda fantastycznie, takim jednym bym się a pewno najadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają :-) jadłam kiedyś podobne w restauracji i były smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie. :)
    Dziękuję za kolejny wpis w akcji "Pora na kurki 2015:
    Pozdrawiam
    Iwona

    www.smakowitejadlo.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj