Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 18 sierpnia 2017

Torta di patate-Szwajcarska zapiekanka po mojemu


Podróże kształcą –tak słyszę przy każdej opowieści z wakacji , coś w tym jest bo z każdego regionu świata przywozimy coś nowego, czasem jest to nowe doświadczenie,  czasem nowe smaki, jedno wiem, w takie kulinarne podróże warto wybrać się zawsze, a dzisiaj poznajemy smaki Szwajcarii wszystko dzięki akcji Victorinox , jak już wspomniałam wcześniej w postach, kuchnia szwajcarska to przede wszystkim ziemniaki i sery…no i może dobre czekolady :D


Kuchnia ta nie jest lekkostrawna to fakt,  ale w miarę prosta i tak samo prosta jest ta zapiekanka ale wiecie jaka dobra? 
Ziemniaki pochłonęły tłuszcz z masełka i szynki prosciutto, a sery się ciągną i ciągną.
 Można dać się ponieść wyobraźni i modyfikować ją w zależności od swoich ulubionych smaków, ja dałam młodziutką cukinię ze swojego ogródka, zjedzą i dzieci i dorośli, najlepiej podawać ją prosto z pieca w niewielkich ceramicznych naczyniach do zapiekania jak u mnie , jedna porcja dla każdego, dzięki temu nie brudzimy talerzy i pozostaje gorąca do ostatniego kęsa. A na dodatek jest błyskawiczna jak letnia burza. 
Gwarantuję nie będziecie zawiedzeni! 

#MyVictorinox




Składniki na 4 porcje:

70 dag ziemniaków sałatkowych
15 dag szynki podsuszanej prosciutto
1 młoda cukinia
3 kulki sera mozzarelli
20 dag sera gruyere
Masło do posmarowania formy
Suszony rozmaryn do smaku
Przyprawa do ziemniaków do smaku
Zioła prowansalskie do smaku
Sól morska do smaku

Jak wykonać ?


Młode ziemniaki sałatkowe oskrobać, ugotować prawie do miękkości w osolonym wrzątku, uważać aby ich nie przegotować!

 Mają pozostać zwarte, odcedzić z wody, zostawić do wystygnięcia.



4 małe jednakowe naczynia ceramiczne do zapiekania wysmarować masełkiem, warstwę pokrojonych na plastry ziemniaków, oprószyć delikatnie przyprawą do ziemniaków oraz suszonym rozmarynem, dodać część  pokrojonej  na plasterki szynki  prosciutto, posypać wiórkami sera gruyere oraz plasterkami mozzarella, na wierzchu ułożyć cieniutko pokrojone plasterki cukinii oraz znów szynki i resztę sera, oprószyć ziołami prowansalskimi do smaku.


Zapiekać około 15-18 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku aż sery się rozpuszczą. 


Podawać od razu!




Wpis dodaję do akcji Victorinox  trzymajcie za mnie kciuki!

8 komentarzy:

  1. W Twojej wersji taką zapiekankę chętnie bym przyjęła :) Ten dodatek cukinii mnie już przekonuje absolutnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też się piszę na taką wyjątkową zapiekanke,pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby taka prosta ale jak pysznie zestawiona smakowo i pięknie podana. Coś mam przeczucie że tą zapiekanką możesz .... Trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis i w dodatku nie zbyt trudny do przyrządzenia!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj