Ciasto drożdżowe piekę
zawsze kiedy mam…lenia, zazwyczaj przyczynia się do tego deszczowa pogoda za
oknem, powiem Wam szczerze nie mam cierpliwości do robienia ciasteczek, ale do ciasta
drożdżowego zawsze…mogłabym je zagniatać codziennie i chyba ono lubi mnie z
wzajemnością, bo zawsze wychodzi mi mięciutkie i puszyste, ślimaczki z
konfiturą pomarańczową są pyszne, odrywane po kawałku z blaszki, polecam podawać z kubkiem gorącej czekolady J
Składniki:
Na dużą blachę 40/24 cm
80 dag mąki pszennej typ
500
450-500 ml ciepłego mleka
20 dag cukru
2 opakowania suszonych drożdży Dr.Oetker
1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker
10 dag masła
3 żółtka
1 całe jajko
Szczypta soli
1 słoiczek konfitury
pomarańczowej
Jajko do posmarowania
ciasta
Szczypta cynamonu
Jak wykonać ?
Mąkę przesiewamy do dużej
miski, wsypujemy cukier, suche drożdze oraz cukier ze skórką cytrynową,
mieszamy, wbijamy całe jajko, dodajemy żółtka, wlewamy ciepłe mleko i
zagniatamy ciasto, masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, wlewamy do
ciasta, ponownie zagniatamy aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie jednolite.
Przykryć ściereczką wynieść w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło swoją
objętość.
Gotowe ciasto zagnieść na
podsypanej mąkę stolnicy, podzielić na dwie równe części, rozwałkować na dwa
prostokąty, rozsmarować konfiturę, zawinąć jak roladę, następnie pokroić na
paski.
Ślimaczki układać obok siebie w natłuszczonej formie, odstawić na 15
minut gdy ślimaczki podrosną, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać całość
szczyptą cynamonu. Piec 40 minut w temp 180*c.
Słodkich wypieków !
po prostu idealne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale :D
OdpowiedzUsuńwitaj! coś wspaniałego! ciasto cudowne, wspaniale się z nim pracuje, a ślimaczki palce lizać, dziękuję za wspaniały przepis-pozdrawiam rysiaa
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa :)
Usuń