Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 3 października 2017

Millefeuille z kremem czekoladowym



Millefeuille to deser składajacy się z upieczonego ciasta francuskiego, znaczy „tysiąc płatków” w oryginale przekładamy kremem waniliowym, ja zrobiłam swoją wersję i przełożyłam go kremem czekoladowym wyciskanym przez szprycę cukierniczą, choć jest czasochłonny efekt smakowy jest tego wart. Cudownie wygląda i tak samo smakuje. To wymarzony wypiek dla wielbicieli napoleonek i innych warstwowych  kremowych ciast.


Spody:
1 arkusz ciasta francuskiego świeżego

Krem czekoladowy:
25 dag mascarpone
25 dag śmietany kremówki 30%
3 czubate łyżki cukru pudru
10 dag czekolady deserowej

Lukier:
10 dag cukru pudru
1-2 łyżki mleka
orzechowy krokant do posypania

Wykonanie deseru:


Spody:
 Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości  prostokąty.
 Ułożyć je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Prostokąty ciasta francuskiego przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć płaską blaszką (dzięki temu podczas pieczenia się nie wybrzuszą).
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 -195*c  przez 10 minut. Po tym czasie otworzyć piekarnik i usunąć górną blaszkę oraz papier. Robić to zręcznie i w miarę szybko aby nie studzic piekarnika. Piec jeszcze 5-10 minut aż się lekko zrumienią. Uważać aby za bardzo się nie spiekły.
Wyjąć delikatnie z piekarnika i wystudzić. Są kruche, wiec nalezy obchodzić się z nimi ostrożnie.

Krem czekoladowy:
Kremówkę umieścić w misie miksera razem z serkiem mascarpone, wsypać cukier puder, zmiksować do momentu aż powstanie niezbyt gęsty krem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej masy, wlać do masy śmietanowej, delikatnie i krótko zmiksować tylko do połączenia. Tak powstały krem przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy lub kwiatka, wyciskać rozetki kremu na jeden francuski prostokąt docisnąć drugim ciastkiem, znów wycisnąć porcję kremu przykryć ostatnim trzecim blatem ciasta francuskiego.


Lukier:
Cukier puder utrzeć z mlekiem na jednolitą gładką gęstą konsystencję polukrować gotowy przełożony deser  i posypać orzechowym krokantem, tak postępować aż do skończenia z wszystkimi ciastkami. Podawać lekko schłodzony.




Słodkich wypieków!

5 komentarzy:

  1. MMM wygląda cudnie, aż ślinka cienie;-)
    Czy dobrze rozumiem, że nie ubijamy kremówki na sztywno przed wymieszaniem z mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmietankę razem z mascarpone ubijamy na krem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba skuszę się niebawem 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. cóż za cudny deser, wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj