Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 5 października 2014

Staropolski bigos


  • Dziś propozycja tradycyjnego polskiego bigosu z przyprawami firmy  BELLA BIS które otrzymałam jakiś czas temu w ramach testowania-Przyprawy zauroczyły mnie naturalnym smakiem,a przede wszystkim wydajnością- za to zostawiam duży plusik!
  • Bigos choć robię go parę razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami, za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany.


  • Składniki

    2,5 kg drobnej kiszonej kapusty
    garść suszonych maślaków i borowików
    30 dag wędzonego boczku
    1/2 kg kiełbasy toruńskiej
    1 kg łopatki wieprzowej
    2 cebule
    2 łyżki oleju
    1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    1 przyprawa do bigosu
    100 g suszonych śliwek
    1 łyżeczka kminku
    1/2 łyżeczki ziarenek kopru BELLA BIS
    1 łyżeczka cukru
    jarzynka Lux BELLA BIS
    • Sposób przygotowania

      1.
      Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, odciskamy,wrzucamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy z zielem angielskim,suszonymi ziarenkami kopru, liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości.
      2.
      Grzyby zalewamy wodą i moczymy całą noc, odciskamy kroimy na drobniejsze kawałki,wrzucamy do kapusty.
      3.
      Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru dodajemy również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażamy około 20 minut wszystko razem na patelni pod przykryciem, po czym dodajemy do kapusty,i dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny, w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 10 minut .
      4.
      Po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,całkiem zimny wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ponownie zagotowujemy bigos przez godzinę. Najlepszy jest na 3 -4 dzień, po odgrzaniu.







3 komentarze:

  1. Uwielbiam bigos:) Najchętniej jadam go w towarzystwie białej kiełbasy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z białą kiełbasą jeszcze nie próbowałam,fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawiłaś mnie wędzonym boczkiem ??nigdy wedzonego nic nie dodawałam -a sliwki ja nie daję ale moja siostra tak bardzo fajny posmak i racja odgrzewany jest najlepszy!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj